Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

"Πανηγύρι"με 200% κέρδη το χρηματιστήριο με τις τράπεζες



Στο υψηλότερο επίπεδο τιμών, από τον Σεπτέμβριο του 2018, βρέθηκαν σήμερα οι μετοχές των τραπεζών συνεχίζοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,4950 (+2,61%), της Εθνικής Τράπεζας στα 1,881 ευρώ (+3,35%), της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,8450 (+3,65%) και της Eurobank στα 0,7020 ευρώ (+0,72%) που είναι οι υψηλότερες τιμές που έχουν καταγράψει από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το περασμένο φθινόπωρο και τον χειμώνα οι τραπεζικές μετοχές είχαν βρεθεί σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, εν μέσω εντονότατης ανησυχίας για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα τον Ιανουάριο 2019 βρέθηκαν στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα τιμών, ωστόσο, ακολούθησε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από το επίπεδο των 0,57 ευρώ που είχε βρεθεί στις 31 Ιανουαρίου, σήμερα αναρριχήθηκε στα 1,8450 ευρώ σημειώνοντας άλμα κατά 223%! Ακολουθούν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη, από τα χαμηλά του περασμένου Ιανουαρίου, +104,5%, η μετοχή της Alpha Bank με κέρδη 71,8% και η μετοχή της Eurobank με άνοδο με 59,54%. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών από 3,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2019 ανήλθε σήμερα στα 6,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς το ράλι των τραπεζών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απομάκρυνση του κινδύνου νέων αυξήσεων κεφαλαίων αλλά και την επιτάχυνση των προσπαθειών εξυγίανσης των ισολογισμών. Ειδικά στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων η αγορά αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες έχουν επιταχύνει κατά πολύ τον βηματισμό τους ενώ επιπλέον προσδοκίες δημιουργούν τα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και τα οποία μπορεί να φέρουν πολύ πιο γρήγορα τις εγχώριες τράπεζες σε κατάσταση κανονικότητας.

Ωστόσο το σημαντικότερο όλων είναι η δραστική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος για την Ελλάδα, η επιστροφή στις αγορές με δυο πολύ πετυχημένες εκδόσεις ομολόγων, 5ετούς και 10ετούς διάρκειας, εξελίξεις περιορίζουν δραστικά τον κίνδυνο χώρας (country risk) που είναι βασικό κριτήριο αξιολόγησης των επενδυτικών τοποθετήσεων. Ιδιαίτερα θετικά επιδρά η προοπτική εκλογών.

Πηγή κειμένου: 

economistas.gr