Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πανδημία και επιστήμη – Ενημέρωση και αντιμετώπιση



H Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθοδόξων Λειτουργών Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός με αφορμή την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού για ενημέρωση, θα ενεργοποιήσει δράσεις που αφορούν την επιστημονική αξιολόγηση και οργάνωση πληροφοριών.

Δράσεις έρευνας και τεχνολογίας για όλα τα φαινόμενα, με τελικό αποδέκτη την ιατρική πρόληψη και την υγεία λαμβάνοντας υπ’ όψιν μαζί με τα ιατρικά δεδομένα και τις αρχές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης.

Ο σκοπός είναι να απαντηθούν αγωνιώδη ερωτήματα που θέτουν οι απανταχού της γης Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου:

Πανδημία και επιστήμη- Ενημέρωση και αντιμετώπιση

Με έμφαση στο βαθύ σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο, επιθυμούμε αυτήν την περίοδο να συνδράμουμε με όποιο τρόπο και μέσο διαθέτουμε, προς την ενίσχυση του έργου των λειτουργών Υγείας λόγω των ιδιαίτερων και πρωτόγνωρων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία. Από τα μέσα καλοκαιριού, καθιερώθηκε σειρά διαδικτυακών ιατρικών συνάξεων στην οποία συμμετείχε και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ για να ενημερωθεί για τις επιστημονικές θέσεις στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας ενώ ενεργοποιήθηκε παράλληλα ένα Διεθνές Δίκτυο Ορθοδόξων Λειτουργών Υγείας, υπό την οργανωτική υποστήριξη του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός». Ανταποκρινόμενοι στην προτροπή των συμμετεχόντων, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, αποτελούμενης από έγκριτους Ελλαδίτες και Κυπρίους καθηγητές Πανεπιστημίου, εξειδικευμένους επιστήμονες και διεθνούς φήμης ερευνητές ιατρούς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι διαπνέονται από τις αρχές της Χριστιανικής Πίστης και από Ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνιμα. Σκοπός της θα είναι η συμβολή με την δράση της, αφενός στην πληροφόρηση των ενδιαφερομένων επί των ζητημάτων που προκύπτουν κατά καιρούς και αφετέρου, στην από Ορθοδόξου Χριστιανικής πλευράς διερεύνηση, θεώρηση και γνωμάτευση επί θεμάτων και προβλημάτων που αναφύονται μέσω της Ιατρικής Επιστημονικής Έρευνας.

Η πρώτη τηλεσυνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/12/2020 . Η Επιτροπή αντάλλαξε άκρως εποικοδομητικές απόψεις γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Παγκόσμια πανδημία του Κορονοϊού – COVID-19, τις βλαβερές συνέπειές του στην υγεία, τις ομάδες αυξημένου κινδύνου νόσησης, την πιθανή φαρμακευτική αντιμετώπιση του μέσα από καινοτόμες δράσεις ανά τον Κόσμο, τη δυνατότητα ανοσοποίησης μέσω εμβολιασμών και τον τρόπο δράσης αυτών στον άνθρωπο, τις τυχόν παρενέργειες αυτών κλπ. Στο άμεσο μέλλον, η Επιτροπή, θα ενεργοποιήσει δράσεις που αφορούν την επιστημονική αξιολόγηση και οργάνωση κρίσιμων πληροφοριών, δράσεις έρευνας και τεχνολογίας για όλα τα σύγχρονα παγκόσμια φαινόμενα που μαστίζουν την ανθρωπότητα και έχουν ως τελικό αποδέκτη την ιατρική πρόληψη και την υγεία των σύγχρονων Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την Οικουμένη. Τα αποτελέσματα των διαδικτυακών ιατρικών συνάξεων θα δημοσιευθούν μέσω του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός