Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Παγώνουν 226 συντάξεις με ποσά άνω των 3.000 ευρώ



Για 226 συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ, που έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες και πληρώνονται κανονικά από το κράτος, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις περιπτώσεις πολύ υψηλών συντάξεων που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εργασίας και κληθείς να σχολιάσει τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Μηταράκης είπε: «Είχε πει ο κ. Κατρούγκαλος πρόσφατα ότι με τον νόμο του δεν μπορούν να εκδοθούν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ και ότι είναι fake news αυτή η αποκάλυψη του υπουργείου Εργασίας. Η ίδια η κ. Αχτσιόγλου τον διόρθωσε, λέγοντας ότι ετοίμαζε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε κάποιο θέμα. Όμως, 226 συντάξεις έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες που υπερβαίνουν αυτό που ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι το όριο που δίνει ο νόμος [...]

»Έχουμε ήδη 226 συντάξεις που πληρώνονται σήμερα άνω των 3.000 ευρώ. Υπήρχαν και κάποιες υπερβολικά ακραίες καταστάσεις, συντάξεις που δεν είχαν εκδοθεί ακόμη, είχε γίνει το προσχέδιο της απόφασης έκδοσης, απλώς δεν είχε μπει η τελική υπογραφή. Η μεγαλύτερη από αυτές τις συντάξεις που βρήκαμε έφτανε τα 24.000 ευρώ τον μήνα [...] Όμως 226 συντάξεις εκδόθηκαν και πληρώνονται, άρα δεν ισχύει απολύτως αυτό που λέει η κ. Αχτσιόγλου. Και περιέργως, ενώ η κυβέρνηση έφερνε δεκάδες τροπολογίες τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, δε φαίνεται να υπάρχει καν ένα προσχέδιο –δε βρήκα εγώ στο γραφείο μου τουλάχιστον– κάποιας διάταξης, ή κάποιο ενημερωτικό, που να δείχνει ότι ήταν έτσι για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα [...] Το έχει αναλάβει τώρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έλθει με νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο».

Επίσης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1 για το ίδιο ζήτημα, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε πως από τη στιγμή που ο κ. Βρούτσης ενημερώθηκε πως υπάρχουν τέτοιες συντάξεις, οι οποίες αφορούν τόσο υψηλά χρηματικά ποσά, ζήτησε να παγώσουν οι διαδικασίες μέχρι να εξεταστεί το θέμα.