Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 -

Όταν ο Κυριάκος συνάντησε τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου-Τι του ζήτησανΟ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή μια στάση της της περιοδείας του στα Γρεβενά συνομίλησε με μετακινούμενους τσοπάνηδες της Ηπείρου.

Συναντήθηκαν στον δρόμο, καθώς οι κτηνοτρόφοι, ένας πατέρας με τον γιό του, έφευγαν απο την ορεινή Σαμαρίνα και κατέβαιναν στον Θεσσαλικό κάμπο. Η συζήτηση ήρθε φυσικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εκπληκτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στο facebook οτι δεν του ζήτησαν ούτε επιδοτήσεις, ούτε διορισμούς, ούτε φορολογικές απαλλαγές. Του ζήτησαν να ελεγχθούν οι παράνομες εισαγωγές γάλακτος ώστε να μην βαφτίζεται ελληνικό το εισαγώμενο γάλα και έτσι πέφτουν οι τιμές. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε να λύσει το θέμα, σημειώνοντας: Είναι στοιχειώδης υποχρεωσή μας, απέναντι στους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Τα Γρεβενά που επισκέφθηκα χθες είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Η Πίνδος και τα χωριά της είναι μέρη μαγικά που τα θυμάται για πάντα όποιος τα επισκεφθεί. 

Κατεβαίνοντας από τη Σαμαρίνα, το ορεινότερο χωριό των Βαλκανίων, όπως μου είπαν με υπερηφάνεια οι κάτοικοί του, συνάντησα στο δρόμο τον Μιλτιάδη. 45 χρόνια βοσκός. Στο τέλος κάθε καλοκαιριού κάνει, όπως πάντα, με τα πόδια τη διαδρομή από τη Σαμαρίνα στο θεσσαλικό κάμπο. 22 μέρες στο δρόμο με το γιό του, τον Κώστα, και 10 τσοπανόσκυλα που φυλάνε περισσότερα από 600 πρόβατα. Ο Κώστας έχει σπουδάσει, αλλά μου είπε ότι αυτή τη δουλειά αγαπάει και αυτή θέλει να συνεχίσει να κάνει. Να μείνει στον τόπο του και στον κλάδο της ορεινής μετακινούμενης κτηνοτροφίας. 

Ο Μιλτιάδης, ο Κώστας και χιλιάδες άλλοι κτηνοτρόφοι προσφέρουν πολλά στη χώρα μας. Τα ορεινά χωριά ζουν από την κτηνοτροφία. Ζουν από τους βοσκούς μας. Δεν μου ζήτησαν ούτε διορισμούς, ούτε επιδοτήσεις, ούτε φορολογικές απαλλαγές. Μου ζήτησαν το αυτονόητο. Να ελέγξουμε τις παράνομες εισαγωγές γάλακτος για να μην βαφτίζεται το εισαγόμενο ως ελληνικό και να μην πέφτουν οι τιμές της εγχώριας παραγωγής. Φέτος το ελληνικό γάλα είχε τη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας 15ετίας. 

Το θέμα αυτό θα το λύσω. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας απέναντι στους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο. 

«Είναι ακόμη καλός ο καιρός, γιατί κατεβαίνετε από τώρα;» τους ρώτησα λίγο πριν τους αποχαιρετίσω. «Έχουμε χαρές. Παντρεύω την κόρη μου» μού είπε με ένα πλατύ χαμόγελο ο Μιλτιάδης. Του ευχήθηκα κάθε καλό και σύντομα και παππούς.