Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 -

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα στις λίγες χώρες που αύξησαν τους φόρους σε επιχειρήσειςΣτην μειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ που αύξησαν τους φόρους στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας περιλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Οργανισμός.

Το 2008 ο ονομαστικός συντελεστής στην χώρα μας ήταν 25%, ποσοστό σχετικά χαμηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το 2018 η εικόνα έχει ανατραπεί, καθώς ο συντελεστής βρίσκεται στο 29% και είναι ένας από τους υψηλότερους ανάμεσα στα μέλη του ΟΟΣΑ στην Γηραιά Ήπειρο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στην Ελλάδα η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι εφάμιλλη με την Γερμανία, όπου ο τελικός συντελεστής ανέρχεται στο 29,8%, ενώ είναι υψηλότερη από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο χαμηλότερος συντελεστής στην Ευρώπη εντοπίζεται στην Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση Όρμπαν έχει καθιερώσει φόρο 9% στις επιχειρήσεις. Ο υψηλότερος – 34,3% – παρατηρείται στην Γαλλία.

Συνολικά οκτώ από τα 36 κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αύξησαν τον τελικό ονομαστικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις – που περιλαμβάνει και την φορολόγηση σε επίπεδο περιφερειακής διοίκησης – κατά την εν λόγω δεκαετία. Το ίδιο διάστημα 19 χώρες τον μείωσαν.

Στις υπόλοιπες εννέα χώρες ο συντελεστής έμεινε αμετάβλητος.