Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ολόκληρη η απολογία της μητέρας της Άννυ: Τα ναρκωτικά, ο ρόλος του Νικολάι και η ομολογία ότι το παιδί είναι νεκρό



Με την απολογία της μητέρας της 4χρονης Άννυ, Δημητρίνας Μπορίσοβα, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη για την αποτρόπαιη δολοφονία.

Η Δημητρίνα Μπορίσοβα είπε πως γνώρισε τον συγκατηγορούμενό της λίγους μήνες αφότου ήρθε στην Ελλάδα, το 2009.

«Όταν τον γνώρισα μόλις είχα ξεκινήσει την δουλειά, είχαμε σχέση και αρχίσαμε να ζούμε μαζί. Κάπνιζε μόνο κάνναβη. Έμεινα έγκυος και ήταν κάτι πολύ ξαφνικό για εμένα. Εκείνος το συζήτησε με τη μαμά του και εκείνη του είπε πως ήμασταν πολύ νέοι και μου ζήτησε να το ρίξουμε. Εγώ δεν ήθελα και έφυγα για τη Βουλγαρία. Γέννησα εκεί και περίπου 8 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού πήγα για πρώτη φορά στη Γερμανία και στη συνέχεια ήρθε και ο πρώτος κατηγορούμενος. Έβλεπα συνέχεια το παιδί μου. Γνώρισα τον Γερμανό και συμφωνήσαμε να σταματήσω τη δουλειά και γι' αυτό μου έστελνε χρήματα ωστόσο προέκυψαν κάποια προβλήματα και αναγκάστηκα να ξαναγυρίσω στην δουλειά».

Αναφερόμενη στους λόγους που αποφάσισαν να πάρουν στην Ελλάδα την Άννυ από τους γονείς της στη Βουλγαρία ισχυρίστηκε πως ο «πρώτος κατηγορούμενος μου είπε να πάρω το παιδί γιατί ήταν πολλά τα έξοδα και εγώ δεν μπορούσα να ανταποκριθώ. Πήρα το παιδί το Φεβρουαρίου το 2015. Σκοπός μου ήταν να φύγουμε από την Ελλάδα. Ήθελα να πάμε διακοπές, δεν το είχαμε κάνει ποτέ, και μετά να πάω στην Γερμανία».

«Την πρόσεχε ο πρώτος κατηγορούμενος. Την ρωτούσα αν έχει πρόβλημα με τον μπαμπάς της και δεν ειχε παραπονεθεί. Το μόνο που ανησυχούσα ήταν γιατί εκείνος ξυπνούσε πιο αργά».

Η γυναίκα ισχυρίστηκε πως ο πρώην σύντροφος της δεν έκανε ποτέ χρήση ναρκωτικών μπροστά στο παιδί . «Αλλά ούτε και μπροστά μου... Ήξερα μόνο για το καπνιστό και την κάνναβη όχι για τα υπόλοιπα. Το παιδί δεν ήταν χτυπημένο ποτέ δεν είχε πρόβλημα ήταν φροντισμένο πλυμένο. Δεν μπορούσε να μου περάσει από το μυαλό κάτι κακό. Πήγα στην Γερμανία για να πάρω χρήματα από τον Γερμανό ώστε να μπορέσω να επιστρέψω με τη μικρή. Όλες τις ημέρες μίλαγα με την μικρή ήταν καλά. Δεν τον είχα δει ποτέ χάλια από τα ναρκωτικά. Φρόντιζε το σπίτι, τη μικρή μίλαγε καλά μαζί μου».

Η επιστροφή από τη Γερμανία

«Όταν γύρισα από τη Γερμανία νόμιζα πως το παιδί ήταν στη μάνα του και του είπα να μου τη φέρει. Τότε εκείνος μου ζήτησε να μείνουμε μόνοι μας και εγώ του είπα να φέρει τη μικρή έστω για μια ώρα να τη δω. Μου είπε να ηρεμήσω πρώτα, να πιω ένα ποτήρι ουίσκι, βότκα και θα μου πει. Μου είπε πως την προηγούμενη μέρα, στις 21 Απριλίου 2015, ξύπνησε και το παιδί δεν ήταν στο σπίτι. Νόμιζα πως μου έκανε πλάκα. Εγώ νόμιζα πως ήταν στη μάνα του. Έπαθα σοκ άρχισα να ανησυχώ. Άρχισε να μου λέει πως είδε το παιδί στην τηλεόραση και το παιδί βρέθηκε και κάπου το πήγαν επειδή εγώ κάνω αυτή τη δουλειά», είπε η 25χρονη και στη συνέχεια περιέγραψε πως ταξίδεψαν στην Βουλγαρία για να πουν στους γονείς της πως το παιδί έχει εξαφανιστεί. Όταν επέστρεψαν, είπε, πως ενημέρωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Ο πρώτος κατηγορούμενος μου είπε να προσέχω τι λέω γιατί θα μου πάρουν το παιδί λόγω της δουλειάς μου».

Πρόεδρος: Ο πρώτος κατηγορούμενος εργαζόταν κάπου;

Κατηγορούμενη: Στην αρχή εργαζόταν περιστασιακά ως σερβιτόρος ή στο παζάρι. Περίπου ένα μήνα μετά τη γνωριμία μας σταμάτησε. Μόνο όταν πήγαμε στην Γερμανία ξαναδούλεψε, πρόσεχε άλογα. Στη συνέχεια έμαθα από φίλους πως πήγαινε με άνδρες και έπαιρνε χρήματα. Όταν το έμαθα ήμουν έγκυος. Έφευγε και δεν ήξερα που πήγαινε. Το έψαξα και το ανακάλυψα (...) Το έκανε στην αρχή της σχέσης μας για 2-3 μήνες. Μετά δεν ξέρω τι έκανε. Μπορεί και να συνέχιζε αλλά δεν το ξέρω.

Πρόεδρος: Χρήματα είχε ο ίδιος;

Κατηγορούμενη: Και να είχε σε εμένα δεν είχε δώσει χρήματα. Δεν τον είχα δει με χρήματα.

Πρόεδρος: Τα έξοδα του σπιτιού σας τα καλύπτατε εσείς;

Κατηγορούμενη: Ναι.

Πρόεδρος: Στέλνατε και στους γονείς σας;

Κατηγορούμενη: Ναι 800 με 1000 ευρώ το μήνα.

Πρόεδρος: Άρα είχατε καλά εισοδήματα.

Κατηγορούμενη: Ναι (...) Έπαιζε τζόγο είχε κολλήσει. Από δικά μου χρήματα περίπου 200 ευρώ το μήνα.

Πρόεδρος: Μπορούσατε να δίνεται όλα αυτά τα χρήματα και δεν μπορούσατε να πάρετε μαζί σας το παιδί;

Κατηγορουμένη: Δεν ήμουν σίγουρη πως μπορούσα να καταφέρω να δουλεύω παράλληλα.

Πρόεδρος: Δεν σας κρίνουμε σαν μητέρα αλλά ποινικά για εμάς αυτά είναι δυο διακριτά πράγματα.

Κατηγορούμενη:Ήθελα να κάνουμε διακοπές... και να πάμε στην Γερμανία. Θα πηγαίναμε στη Γερμανία μόνες μας. Έτσι το είχα αποφασίσει εγώ. Ο κύριος κατηγορούμενος είχε κάποια προβλήματα εκεί. Ο Γερμανός δεν ήξερε την ύπαρξη του.

Πρόεδρος: Εσείς δεν θα ξαναδουλεύατε;

Κατηγορούμενη: Όχι. Θα μας συντηρούσε ο Γερμανός, με αγαπούσε και ήθελε να με παντρευτεί.

Πρόεδρος: Τα γνώριζε αυτά ο πρώτος κατηγορούμενος του τα είχατε πει;

Κατηγορούμενη: Του είχα πει πως θέλω να πάω με το παιδί στην Γερμανία. Δεν ήξερε πως ήθελα να παντρευτώ τον Γερμανό.

Πρόεδρος: Τον φοβόσαστε;

Κατηγορούμενη: Ναι, μην τσαντιστεί.

Πρόεδρος: Τα γνώριζε αυτά ο πρώτος κατηγορούμενος, του τα είχατε πει;

Κατηγορούμενη: Του είχα  πει πως θέλω να πάω με το παιδί στην Γερμανία. Δεν ήξερε πως ήθελα να παντρευτώ τον Γερμανό. (...)Ήθελα να χαρώ το παιδί μου και δεν πρόλαβα. Ήθελα να σταματήσω να δουλεύω, να πάω στη Γερμανία και να μείνω με το παιδί μου.

Η 25χρονη υποστήριξε πως ο πρώην σύντροφος της «είχε δείξει με τη  συμπεριφορά του πως αγαπούσε το παιδί» και για το λόγο αυτό δεν ένιωθε ανασφάλεια όταν άφησε τη μικρή μαζί του για να ταξιδέψει στην Γερμανία.

«Δεν μου είχε δώσει ποτέ την εντύπωση πως η Άννυ κινδύνευε. Είχε μείνει μόνος με το παιδί πολλές φορές τον ήξερα πολλά χρόνια έκανε τις δουλειές του σπιτιού. Του είχα πει φεύγοντας να πάει το παιδί στην μητέρα του και είχα την εντύπωση πως εκείνη θα τον βοηθούσε».

Όταν η κατηγορουμένη κλήθηκε να πει τι πιστεύει η ίδια ότι συνέβη στο παιδί της απάντησε: «Δεν ξέρω το πρώτο που σκέφτηκα όταν η αστυνομία μου είπε "ο σύντροφος σας σκότωσε το παιδί σας" στην αρχή δεν το πίστεψα. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως την έσπρωξε και το παιδί χτύπησε. (...) Τότε όταν έμαθα ότι ο Νικολάι ήταν μαζί του σκέφτηκα πως εκείνος μου πήρε το παιδί... Σκέφτηκα πως ο Νικολάι απήγαγε το παιδί».

Πρόεδρος: Σήμερα ποια είναι η αίσθηση σας; Αν την έχει σκοτώσει ποιος είναι ο λόγος αφού όπως λέτε δεν ήταν βίαιος, ήταν περιστασιακός χρήστης άρα δεν μπορούσε μα κάνει κάτι πάνω στην τρέλα του. Δεν γνωρίζετε αν είχε κάποια σεξουαλική ιδιαιτερότητα με τον συγκατηγορούμενο του Νικολάι. Άρα αν το έχει κάνει ποιος είναι ο λόγος;

Κατηγορούμενη: Δεν ξέρω. Συνέχεια αναρωτιέμαι πως έγινε αυτό αλλά δεν έχω καταλήξει.

Πρόεδρος: Δεν έχετε ρωτήσει τον σύντροφο σας τι έγινε;

Κατηγορούμενη: Δεν είχαμε επαφή...

(...)

Ένορκος: Πιστεύετε ότι το παιδί σας πέθανε ή δολοφονήθηκε;

Κατηγορούμενη: Δολοφονήθηκε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κατηγορούμενη είπε πως καβγάδιζαν με τον πρώην σύντροφο της αλλά δεν την είχε χτυπήσει παρά μόνο μια φορά όταν ο Νικολάι διάβασε κάποια μηνύματα της που αντάλλασσε με πελάτη στο Facebook και «του έβαλε λόγια». «Δεν ισχύει ότι έκανε καθημερινή χρήση ναρκωτικών. Εγώ δεν το ξέρω», είπε η κατηγορούμενη αναφερόμενη στον Σάββα.

Πρόεδρος: Σας ζητούσε χρήματα για να αγοράσει ναρκωτικά;

Κατηγορούμενη: Του έδινα 10-15 ευρώ για τα έξοδα σε καθημερινή βάση αλλά όχι για ναρκωτικά. Από τότε που ήρθε το παιδί μπορεί να άφηνα και 50 ευρώ για να παραγγέλνουμε και φαγητό.

Πρόεδρος: Ξέρετε πόσα χρήματα πήγαιναν για το παιδί και πόσα για ναρκωτικά;

Κατηγορούμενη: Όχι δεν τον είχα ρωτήσει ποτέ. Αγόραζε τα πάντα για το παιδί. Γάλα, ψωμί.

Πρόεδρος: Όταν τον βλέπατε σας έδινε την εικόνα χρήστη;

Κατηγορούμενη: Όχι.

Πρόεδρος: Είχε κάποια φορά στερητικό σύνδρομο;

Κατηγορούμενη: Όχι.

Πρόεδρος: Σύνεργα;

Κατηγορούμενη: Μόνο αλουμινόχαρτο.

Πρόεδρος: Ενέσεις, βελόνες;

Κατηγορούμενη: Όχι.

(...)

Ο ρόλος του Νικολάι

Πρόεδρος: Ξέρατε αν έκανε χρήση μαζί με φίλο του παρουσία της κόρης σας. Με τον Νικολάι για παράδειγμα όταν εσείς λείπατε;

Κατηγορούμενη: Όχι. Έπαιρνα συνεχώς τηλέφωνο. Δεν θα το έκανε μπροστά της ποτέ... Όταν το παιδί είχε πάει για ύπνο πήγαινε στο άλλο δωμάτιο.

Πρόεδρος: Έμενε μαζί σας ο τέταρτος κατηγορούμενος;

Κατηγορούμενη: Για περίπου δυο εβδομάδες πηγαινοερχόταν στη μητέρα του. Αυτό γινόταν μέχρι και που έγινε στις 9 Μαρτίου η φασαρία μεταξύ μας. Μου είχε πει πως δεν είχε που να μείνει και ζήτησε να τον φιλοξενήσουμε. Εγώ είχα τσαντιστεί γιατί με χτύπησε, ήθελα να φύγει. Του έβαζε λόγια.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ήταν σύντροφοι μεταξύ τους;

Μάρτυρας: Όχι δεν το ξέρω.

Πρόεδρος: Σήμερα γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Μόνο ότι έμαθα από την τηλεόραση. Ο πρώτος κατηγορούμενος μου είπε πως ο τέταρτος κατηγορούμενος πήγαινε με άνδρες επί πληρωμή.

Πρόεδρος: Αποκλείεται να συνευρίσκονταν μεταξύ τους;

Μάρτυρας: Τώρα πια δεν αποκλείω τίποτα.

Πρόεδρος: Πήγε το μυαλό σας ότι μπορεί να είχαν επαφές παρουσία της Άννυ όταν λείπατε στην Γερμανία;

Κατηγορούμενη: Όχι δεν μπορούσα να το σκεφτώ αυτό.

Η κατηγορούμενη είπε πως μίλησε για τελευταίο φορά στην Άννυ στις 7 Απριλίου 2015. Αναφερόμενη δε στην εικόνα που αντίκρισε όταν μπήκε στο σπίτι της Μιχαήλ Βόδα μετά την εξαφάνιση του παιδιού είπε: «Πήγα στην Μιχαήλ Βόδα όταν επιστρέψαμε από εκεί έκανα τη δήλωση εξαφάνισης. Έλειπε ο καναπές η τηλεόραση το DVD πολλά πράγματα από το χολ».

Πρόεδρος: Είδατε κηλίδες από αίμα.

Κατηγορούμενη: Όχι.

Πρόεδρος: Δεν ήσασταν πονηρεμένη;

Κατηγορούμενη: Όχι πήγα για πολύ λίγο δεν σκέφτηκα κάτι τέτοιο. Έμεινα εκεί μόνο ένα τέταρτο.

Πρόεδρος: Μύριζε κολόνια, χλωρίνη;

Κατηγορούμενη: Όχι.

Πρόεδρος: Κουζίνα είχε το σπίτι;

Κατηγορούμενη: Όχι.

Πρόεδρος: Κατσαρόλα;

Κατηγορούμενη: Μια μικρή για να κάνω μια σούπα για το παιδί.

Πρόεδρος: Δεν μαγειρέψατε ποτέ;

Κατηγορούμενη: Όχι.

Σε ερώτηση ενόρκου η κατηγορούμενη εξέφρασε την πεποίθηση πως η μικρή δεν είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά. «Σίγουρα θα μου το είχε πει αν την είχε κάποιος παρενοχλήσει σεξουαλικά. Οι γονείς μου της είχαν μάθει αυτά τα σημεία και πήγαινε πάντα μόνη της στο μπάνιο. (...) Ποτέ δεν ήθελα να συμβεί κάτι κακό στην Άννυ μπορούσα να δώσω τη ζωή μου για το παιδί μου», είπε η 25χρονη κλείνοντας την απολογία της .