Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

ΟΗΕ για πρόσφυγες: Ο χειμώνας έρχεται οι ανάγκες μεγαλώνουν!



Η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να προστατεύσει τους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της από τον επερχόμενο χειμώνα, αλλά και να ενισχύσει την ασφάλεια στα κέντρα φιλοξενίας, δήλωσε σήμερα από την Αθήνα ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για το προσφυγικό.

«Με την έλευση του χειμώνα, υπάρχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που κατοικούν σε χώρους όπου οι συνθήκες δεν είναι ακόμα στο επίπεδο [που θα έπρεπε]», δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο κλείσιμο της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα μας.

«Είναι σημαντικό να αναβαθμιστούν οι συνθήκες και να ελαχιστοποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους είναι εκτεθειμένοι» οι πρόσφυγες, σημείωσε ο κ. Γκράντι, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται με τον χειμώνα.

Παράλληλα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «πολύ σοβαρά προβλήματα ασφαλείας» σε ορισμένους χώρους.

«Υπάρχουν γυναίκες με παιδιά, χωρίς τους συζύγους τους [...] Πολλά ασυνόδευτα παιδιά, ηλικιωμένοι, αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε.

Ο κ. Γκράντι προειδοποίησε ότι υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που διεισδύουν στις δομές φιλοξενίας και εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες. «Η κύρια απάντηση σε αυτό είναι να υπάρχει μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας βρίσκονται 58.635 πρόσφυγες.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/323178/oie-i-ellada-prepei-na-kanei-perissotera-gia-tous-prosfuges-enopsei-heimona/#ixzz4INTiATqY 
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook