Τα αξιαγάπητα τετράποδα, μάλιστα, συνδυάζουν τις λέξεις με τον τόνο της φωνής, προκειμένου να "μεταφράσουν" τα λόγια των ανθρώπων. 

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανόηση των γλωσσών δεν είναι μόνο ανθρώπινο προνόμιο. Το έχουν και οι σκύλοι.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Attila Andics και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν για τη μελέτη τους 13 σκυλιά - τα οποία κάθησαν "αγάλματα" στον μαγνητικό τομογράφο - και τα έβαλαν να ακούσουν τις φωνές των εκπαιδευτών τους, ενώ εκείνοι μελετούσαν την κινητικότητα των εγκεφάλων τους. 

Οι εκπαιδευτές τους έλεγαν σημαντικές λέξεις με ουδέτερη ή παρακλητική φωνή. Στη συνέχεια έλεγαν ασήμαντες λέξεις στον ίδιο τόνο. Τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν ευχάριστα. Όταν οι λέξεις ταίριαζαν με τον τόνο της φωνής και τα δύο ημισφαίρια των εγκεφάλων των σκύλων ενεργοποιούνταν και συνεργάζονταν, για να κάνουν τη "μετάφραση".

"Βλέπουμε τώρα ότι οι μηχανισμοί του λόγου στους σκύλους και στους ανθρώπους έχουν περισσότερα κοινά από όσα νομίζαμε" είπε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Αν ένα ζώο, όπως ο σκύλος μιας οικογένειας, ζει σε ένα περιβάλλον που του μιλάνε συνεχώς, τότε οι αναπαραστάσεις του νοήματος των λέξεων μπορούν να αναδυθούν στον εγκέφαλό του, παρόλο που το ίδιο δεν μπορεί να μιλήσει.