Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Οι G20 στηρίζουν τη νομισματική πολιτική του Πεκίνου



Υπέρ της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Πεκίνου τάχθηκαν οι περισσότερες από τις χώρες-μέλη της ομάδας των G20, στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, καθώς η Τουρκία ασκεί χρέη προεδρίας.

Όπως τόνισε η Κροστίν Λαγκάρντ, υπήρξε ένας ευρύτατος και ειλικρινής διάλογος και η ίδια θεωρεί ότι "είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό το γεγονός ότι υπάρχει τέτοιος υψηλός βαθμός κατανόησης και επικοινωνίας". Αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος η διεθνής κοινότητα να φοβάται επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του, Τζορτζ Όζμπορν, έκανε λόγο για περίοδο επώδυνης μετάβασης για την Κίνα, η οποία ωστόσο δεν δικαιολογεί κανενός είδους πανικό ή αβεβαιότητα.

Ήπιος ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος πάντως ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν την πιο ελεύθερη διακύμανση του γουάν. Αντιρρήσεις και σκεπτικισμός εξέφρασε, αντιθέτως, ο Ιάπωνας υπουργός, καθώς Τόκιο και Πεκίνο βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης σε όλα σχεδόν τα μέτωπα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, αλλά και τα ανησυχητικά στοιχεία από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχαν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες συνεχίστηκαν και την περασμένη εβδομάδα.