Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Οι Έλληνες οδηγοί επενδύουν στο φυσικό αέριο



Στροφή στο φυσικό αέριο κάνουν οι Έλληνες οδηγοί ωθούμενοι από την ανάγκη εξοικονόμησης κόστους καυσίμου. Επιχειρήσεις και ιδιώτες επιλέγουν εργοστασιακά κατασκευασμένα CNG οχήματα και εκμεταλλεύονται σειρά πλεονεκτημάτων όπως είναι οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις αγοράς οχημάτων. 

Το φυσικό αέριο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της φετινής έκθεσης ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ-FISIKON 2015 που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο.  

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες «δοκίμασαν τις αντοχές» του πράσινου καυσίμου κάνοντας test drive στους εξωτερικούς χώρους της έκθεσης με οχήματα φυσικού αερίου.  

Η οδήγηση ενός οχήματος που κινείται με φυσικό αέριο επιτυγχάνει εξοικονόμηση που ξεπερνά το 50% σε σχέση με ένα όχημα με βενζίνη ενώ το κόστος είναι τουλάχιστον κατά 30% μειωμένο σε σχέση με ένα όχημα που κινείται με πετρέλαιο. Ενδεικτικά, μπορεί να αναφερθεί ότι 1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο. Παράλληλα,  το φυσικό αέριο αναδείχθηκε ως το πιο οικονομικό καύσιμο στο 7ο Rally αυτοκινήτων όπου διαγωνιζόμενο με το EcoUp!  της Volkswagen κάλυψε τα 582 χλμ. της συνολικής διαδρομής του ράλλυ καταναλώνοντας καύσιμο αξίας μόλις 13,7 ευρώ. 

Στους χώρους της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν ζωντανές επιδείξεις για τη λειτουργία των οχημάτων φυσικού αερίου και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για τα χαρακτηριστικά των οχημάτων και τις επιδόσεις του Fisikon, του πράσινου καυσίμου, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσα από ένα διευρυνόμενο δίκτυο πρατηρίων στις μεγάλες ελληνικές πόλεις. 

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσίασαν τα νέα τους μοντέλα και ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τις επερχόμενες αφίξεις. Στους χώρους της έκθεσης υπήρχαν πολλά γνωστά μοντέλα που κινούνται με συμβατικά καύσιμα, τα οποία διαθέτουν και CNG εκδόσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση από το ελληνικό κοινό.