Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι Έλληνες γιόρτασαν την Ανάσταση σε ολόκληρη τη χώρα τιμώντας τις παραδόσεις



Οι Έλληνες γιόρτασαν την Ανάσταση στις εκκλησίες όλης της χώρας.  Στη Μητρόπολη των Αθηνών, στην Κρήτη, από την Κεφαλονιά έως το Μεσολόγγι, οι πιστοί άκουσαν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως και πολλοί επέλεξαν να μείνουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην Κρήτη, σε αρκετές εκκλησίες του νησιού, τηρήθηκε η παράδοση που συνδυάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού με το κάψιμο του Ιούδα.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι νέοι κάθε περιοχής συγκέντρωναν σε τεράστιους σωρούς ξύλα για την καύση του Ιούδα, συμπληρώνοντας το εντυπωσιακό θέαμα με δεκάδες πυροτεχνήματα.

Για μια ακόμα χρονιά, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Σούδα, εκατοντάδες πιστοί βγήκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας με τις λαμπάδες τους, για να ψάλουν το «Χριστός Ανέστη» με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, την κόρνα του πλοίου στο λιμάνι να δίνει τον τόνο και τον Ιούδα να «λαμπαδιάζει» στην κρεμάλα κάτω από τον ολόφωτο, από τα πολύχρωμα βεγγαλικά, ουρανό, όπως αναφέρει το flashnews.gr.

 

Στην Κεφαλονιά, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, ιερείς και εκατοντάδες πιστοί βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου, όπου πραγματοποιήθηκε η Ανάσταση Του Θεανθρώπου.

Λίγο πριν ειπωθεί το Αναστάσιμο Μήνυμα, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλονιάς ζήτησε από το πλήθος να σιγοψάλουν, όπως και τελικά έγινε..

Τα βαρελότα που έπεσαν φέτος ήταν κατά γενική ομολογία πολύ λιγότερα και μακριά από το κέντρο της πλατείας, προς μεγάλη ικανοποίηση πολλών, καθώς για πρώτη φορά ακούστηκαν οι ψαλμωδίες, όπως αναφέρει το inkefalonia.

Την Ανάσταση του Κυρίου γιόρτασαν στο Μεσολόγγι οι ενορίτες των Ναών της Ιερής Πόλης. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και τους Ιερούς Ναούς της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα.

Αφού άναψαν οι λαμπάδες με το Άγιο Φως, μεγάλοι και παιδιά στάθηκαν στα προαύλια των ναών, γύρω από τους ιερείς και τους ψάλτες, και με τους πρώτους Αναστάσιμους ήχους και τις πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έψαλαν όλοι μαζί πάλι και πάλι τον Ύμνο της Αληθινής Ζωής: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος».

Πολλοί, μάλιστα, δεν έφυγαν από τους ναούς αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη. Παρέμειναν για να χαρούν τον Κανόνα της Αναστάσεως, ένα από τα λαμπρότερα ποιητικά και μουσικά έργα όλων των εποχών, και να συμμετάσχουν στην πιο χαρμόσυνη Θεία Λειτουργία της χρονιάς.

Με ευλάβεια γιορτάστηκε και φέτος η Ανάσταση του Θεανθρώπου στην Πάρο.
 
Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τους ιερούς ναούς του νησιού το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, για να ακούσουν το Χριστός Ανέστη και να λάβουν το Άγιο Φως.
 
Στο Ναό της Παντάνασσας στη Νάουσα, στον Άγιο Γεώργιο Αγκαιριάς, αλλά και στην Αγία Τριάδα στις Λεύκες, η νύχτα έγινε μέρα από τα βαρελότα, την στιγμή που εψάλη το Χριστός Ανέστη.