Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι αγρότες ετοιμάζουν αισθητή διαμαρτυρία - Τρακτέρ και μπλόκα σε Λάρισα και Καρδίτσα



Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες, που ήδη αποφασίζουν να στήσουν μπλόκα στις 28 Ιανουαρίου.

Στην Καρδίτσα, οι αγρότες αποφάσισαν σε συγκέντρωση που έγινε στον Παλαμά, να στήσουν μπλόκο στην εθνική οδό. Σε νέα σύσκεψη, στις 23 Ιανουαρίου, θα αποφασιστούν σε ποια σημεία θα στηθούν τα μπλόκα στις 28 Ιανουαρίου. Στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιούνται συσκέψεις από κλιμάκια της ΕΟΑΣΚ στα χωριά, για ενημέρωση και συζήτηση.

«Στις 20 Ιανουαρίου τα τρακτέρ βγαίνουν στις πλατείες. Παλεύουμε για να διεκδικήσουμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας», δήλωσε στο ΑΠΕ ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας.

Μπλόκο αναμένεται να στηθεί και στη Λάρισα στις 28 Ιανουαρίου, από αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Σε σύσκεψη στην Αγιά, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας με εκπροσώπους των ΔΣ των αγροτικών συλλόγων της περιοχής, συμφωνήθηκε το πλαίσιο των αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής Mπλόκων, αλλά και η συμμετοχή στο μπλόκο τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στη Λάρισα.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών αφορούν το κόστος παραγωγής, τις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι, την αύξηση του αφορολόγητου, τις αποζημιώσεις, αλλά και τους πλειστηριασμούς γης και κατοικίας για τους αγρότες με δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», είπε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται επίσης για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και μεταξύ άλλων διεκδικούν να μην υπάρξουν περικοπές στις ενισχύσεις, να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία», καθώς και συντάξεις στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 55 έτη για τις γυναίκες.