Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΟΑΕΕ: Επιχορήγηση 350 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ



Επιπλέον 200 εκατ ευρώ αναγκάζεται να ζητήσει μέσα σε διάστημα 1 μηνός ο ΟΑΕΕ ως επιχορήγηση από τον κουμπαρά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για να καλύψει μέρος του ταμειακού ελλείμματος και να πληρώσει συντάξεις.

Το ΔΣ του ΟΑΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπέβαλε αίτημα για να λάβει 200εκατ ευρώ επιπλέον των 150 εκατ ευρώ τα οποία είχε εισπράξει από τον ΑΚΑΓΕ το...Σεπτέμβριο. Συνολικά ο ΟΑΕΕ θα λάβει τα 350 εκατ ευρώ από τα 395 εκατ ευρώ που επρόκειτο να διατεθούν φέτος από τον ΑΚΑΓΕ για την κάλυψη ελλειμμάτων στα ταμεία κυρίας ασφάλισης.

Η πρόσθετη επιχορήγηση του ΟΑΕΕ αποφασίστηκε μετά την ακύρωση της επιχορήγησης του ΙΚΑ του οποίου τα έσοδα εμφανίζουν μικρή αύξηση καλύπτοντας, χωρίς δανεισμό, τις τρέχουσες ανάγκες για πληρωμές συντάξεων.

Το ΙΚΑ, σε εφαρμογή σχετικής οδηγίας, συνεχίζει, μάλιστα, να καταθέτει στην τράπεζα της Ελλάδος τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμά του (κυρίως από τους τομείς ασφάλισης των εργαζομένων της ΔΕΗ και του Δημοσίου) με επιτόκιο πάνω από 3%.