Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2021 -
Rain showers

11 °C

Σήμερα, 7. Δεκεμβρίου 2021

Ο ύποπτος φάκελος στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το σημείωμα για το ΙσλάμΆλλος ένας φάκελος με ύποπτο περιεχόμενο αποστολέα από την Ινδία, εντοπίστηκε στο πανεπιστήμιο του Βόλου.

Στο σημείο έσπευσαν τουλάχιστον 35 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έστησαν σκηνές και θα απολυμάνουν όσους ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο αλλά και τους χώρους του Πανεπιστημίου, ενώ συνδράμουν ΕΚΑΒ, ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με το e-volos. 

 

Τουλάχιστον πέντε άτομα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φαίνεται να έχουν έρθει σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο, ο οποίος εστάλη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ομοίως με αυτούς που εστάλησαν στα ΤΕΙ Άρτας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κέρκυρας, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς και στο Πολυτεχνείο της Κρήτης.

Μετά την επικοινωνία του Πρύτανη Ζήση Μαμούρη με τις αρχές, σήμανε άμεσα συναγερμός, με δυνάμεις όλων των υπηρεσίων (Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα) να καταφθάνουν στο σημείο.

 
volos1

Άμεση ήταν και η κινητοποίηση της 8ης ΕΜΑΚ, η οποία ουσιαστικά είναι εκείνη που έχει τόσο την τεχνογνωσία αλλά και τον υλικοτεχνικό αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, Πύραρχου Σωτήρη Κορέλα, τόσο ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Μαγνησίας, Πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου, όσο και ο επικεφαλής της 8ης ΕΜΑΚ, Επιπυραγός Λάμπρος Κίτσιος, με τις δυνάμεις τους, που αριθμούν τουλάχιστον 35 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων και φορώντας ειδικές στολές, έχουν ανέλαβαν την τήρηση του πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει απολύμανση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με το αντικείμενο, στην προκειμένη περίπτωση τον φάκελο αλλά και των χώρων του Πανεπιστήμιου. Προς τούτο μάλιστα έχουν στηθεί έξω από το Πανεπιστήμιο, από την πλευρά της παραλίας, σκηνές.

 
volos2

Σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο, θα ακολουθήσει η μεταφορά των 5 ατόμων, τα οποία θα τεθούν σε καραντίνα, σε διαμορφωμένο χώρο στο Νοσοκομείο του Βόλου.

 

 

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η υπόθεση με ύποπτους φακέλους που εστάλησαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, καθώς μετά το πανεπιστήμιο Αιγαίου, και το Πολυτεχνείο Κρήτης έλαβε αντίστοιχο φάκελο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το απόγευμα, στο γραφείο του Πρύτανη έφτασε ένας φάκελος με αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος μέσα περιείχε ένα φυλλάδιο, γραμμένο στην αραβική γλώσσα καθώς και ένα προπαγανδιστικό σημείωμα υπέρ του Ισλάμ, σύμφωνα με το flashnews.gr. 

Τον φάκελο, που σημειωτέον δεν ήταν καλά σφραγισμένος, παρέλαβε και άνοιξε ο ίδιος ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ενώ παρών ήταν και ο Αντιπρύτανης Μιχάλης Λαγουδάκης.

Το ίδρυμα δεν περίμενε αλληλογραφία από Ινδία και το γεγονός ότι ο φάκελος είχε αποστολέα από την Ινδία, παραξένεψε τους δύο καθηγητές, ωστόσο όχι στο βαθμό που να τους κινήσει υποψίες ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό. Εξάλλου, φαινόταν ότι περιείχε κάποιο φυλλάδιο, το οποίο όταν το διάβασαν, το πέταξαν στο καλάθι.
Το άνοιγμα του φακέλου και το σημείωμα για το Ισλάμ.

Όπως σημείωσε στο Flashnews.gr ο Αντιπρύτανης Μιχάλης Λαγουδάκης, ο οποίος ήταν παρών όταν παρελήφθη ο φάκελος:

«Χθες ήμουν στον γραφείο του Πρύτανη. Μεταξύ της αλληλογραφίας που έλαβε ο Πρύτανης, υπήρχε και ένας φάκελος που προσέξαμε ότι είχε έρθει από την Ινδία και περιείχε κάποιο φυλλάδιο, το οποίο δεν ήταν κατανοητό στο μεγαλύτερο μέρος του, γιατί ήταν γραμμένο μάλλον στην αραβική. Υπήρχε μια φράση που φαινόταν ότι ήταν προπαγάνδα υπέρ του Ισλάμ. Ο φάκελος ήταν σκισμένος στο πλάι, σχεδόν ανοιχτός. Αν υπήρχε κάποια ουσία ή κάποια σκόνη αυτή θα είχε φύγει. Περιεργαστήκαμε το φάκελο και στο τέλος τον πετάξαμε, τόσο τον φάκελο όσο και το περιεχόμενο, διότι δεν είχε κάτι ιδιαίτερο».

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιοι φάκελοι εστάλησαν στα Πανεπιστήμιο Αιγαίου - με τη διαφορά ότι περιείχαν αγνώστου προελεύσεως σκόνη με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που τον έπιασαν στα χέρια τους να παρουσιάσουν συμπτώματα ερεθισμού - καθώς και στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με παραλήπτη τον αντιπρύτανη, ενώ φάκελος με παραλήπτη το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ και κρατήθηκε.

Στον φάκελο που έφτασε στο Πολυτεχνείο δεν ανευρέθη σκόνη, ωστόσο ενδέχεται, λόγω του γεγονότος ότι ο φάκελος ήταν σχεδόν ανοιχτός, αυτή να είχε πέσει πριν φτάσει στο παραλήπτη.

Σήμερα το πρωί, όπου είχε γίνει γνωστή η αποστολή του ύποπτου φακέλου στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, θορυβημένος, ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές, ότι και αυτός παρέλαβε αντίστοιχο φάκελο. Κλιμάκιο της ΕΛΑΣ μετέβη στο Πολυτεχνείο και παρέλαβε τον φάκελο, τον οποίο αναζήτησαν και ανέσυραν από το καλάθι απορριμμάτων.