Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Ρέγκλινγκ μας "κόβει" το βήχα: Αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους



Κανένα περιθώριο για κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν άφησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πάντως ότι η παράταση των λήξεων του χρέους και η διαφοροποίηση των επιτοκίων αποτελούν υπαρκτές επιλογές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ευκολότερη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αποφασιστεί πως θα αναδιαρθρωθεί το χρέος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από το Τόκιο, μόλις μια ημέρα μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής του ESM πως η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα.

Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως ανέφερε, αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με το σχέδιο να είναι επώδυνο για τους πολίτες, καθώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν ορισμένα μελλοντικά τους δικαιώματα.

«Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα και αυτό ίσως πάρει δυο μήνες», εκτίμησε.

Ο κ. Ρέγκλινκ, επιπλέον, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο βοήθειας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της αύξησης των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους που αναμένεται το 2022.