Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ο Παυλόπουλος στον Γιλντιρίμ: Εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά μας ενώνουν - ΒΙΝΤΕΟ



"Εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα, σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία και πάντα πιστεύουμε ότι εκείνα τα οποία μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά μας ενώνουν, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε παράλληλα ότι "η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας για την Ευρώπη", προσθέτοντας ότι "για να μπορεί να ανήκει κανείς στην ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του και το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

"Είναι δύο απλές, πολύ ειλικρινείς προϋποθέσεις και είμαστε έτοιμοι προς την κατεύθυνση αυτή να βοηθήσουμε την Τουρκία όταν το χρειαστεί" σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε ότι "υπάρχουν θέματα για τα οποία σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο ωστόσο αυτά που μας ενώνουν, τα θέματα για τα οποία έχουμε κοινή προσέγγιση είναι πολυάριθμα".

"Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι μια θετική προσέγγιση σ΄αυτή τη θετική ατζέντα θα αποβεί επ' ωφελεία των δύο λαών και των δύο χωρών" τόνισε ο κ. Γιλντιρίμ. Υπογράμμισε παράλληλα τη στάση της Ε.Ε. κατά το τελευταίο έτος λέγοντας ότι "δεν έχει προχωρήσει πολύ στο θέμα της ένταξης".

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μετέφερε παράλληλα την επιθυμία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στο τρέχον έτος.

Απαντώντας ο κ. Παυλόπουλος, σημείωσε πως αυτό είναι και δική του επιθυμία και επισήμανε παράλληλα ότι "θα πρέπει αυτήν επίσκεψη να την προετοιμάσουμε καλά για να έχουμε αποτελέσματα και να μπορέσει να ανοίξει μια πραγματικά νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και να είναι μια απτή απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι η μεγάλη πόρτα που ανοίγεται στην Τουρκία για την Ε.Ε".

"Οι λαοί μας αν τους ρωτήσετε το μόνο που επιθυμούν είναι να ζήσουμε εν ειρήνη" κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ: