Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη σε YouTuberΟΚυριάκος Μητσοτάκης, μπήκε στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου για να δώσει μια διαφορετική συνέντευξη. Ο πρωθυπουργός μίλησε στον ηθοποιό και YouTuber, Γιάννη Σαρακατσάν η, ενώ το αυτοκίνητο βρισκόταν εν κινήσει.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης, στη μάχη κατά της τοξικότητας, ενώ αποκάλυψε τα δύο βιβλία που διάβασε το τελευταίο διάστημα.

«Οι ευρωεκλογές μάς νοιάζουν, γιατί πολλές αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχει, λοιπόν, σημασία να εκλέξουμε ευρωβουλευτές που θα εμφανίζονται με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτό που θα συμβεί στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια αφορά τις ζωές μας, δεν είναι αφηρημένη έννοια οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Πρέπει να πολεμήσουμε την αδιαφορία ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μας αφορούν. Το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο ή η πρόεδρος της Κομισιόν. Το Ευρωκοινοβούλιο ρυθμίζει σε έναν βαθμό και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ρυθμίζει ποιες χώρες είναι στη ζώνη Σένγκεν».

O Γιάννης Σαρακατσάνης ρώτησε επίσης τον πρωθυπουργό για την τοξικότητα στην πολιτική, με τον κ. Μητσοτάκη αρχικά να σημειώνει: «Η δημοκρατία είναι η δυνατότητα να επιλύουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο και να μεταβιβάζουμε την εξουσία χωρίς πάθη. Μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί. Δυστυχώς, στην εποχή του διαδικτύου αυτό δεν ισχύει σε κάποιο βαθμό πια. Δυστυχώς, οι πολιτικοί δεν πάνε πίσω και αναπαράγουν αυτή την τοξικότητα και προωθούν εν γνώσει τους fake news».

«Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα, γιατί σε λίγο δεν θα ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι ή θα παρακολουθούμε μόνο τους ανθρώπους με τους οποίους ταυτιζόμαστε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το πώς διαχειρίζεται ο ίδιος αυτή την τοξικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «όταν πολιτεύεσαι, ξεκινάς με την αρχή ότι δεν σε αγαπούν όλοι, κάτι που αποτυπώνεται και στις εκλογές. Το 41% δεν είναι ποσοστό αλαζονείας, αλλά αυτό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και οφείλουμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του. Όσο και αν είμαι σκληραγωγημένος με την κριτική, τα πολύ κακοπροαίρετα σχόλια σε επηρεάζουν. Τη χρήσιμη κριτική την ακούμε, αλλά είναι άλλο να επιτίθενται σε εμένα και άλλο να ακουμπάνε την οικογένεια, εκεί είναι πιο επώδυνα και δύσκολα τα πράγματα».

«Περάσαμε με τη Μαρέβα 7 χρόνια, από όταν εκλέχθηκα πρόεδρος της Ν.Δ., που τη στόχευσαν συνειδητά με λάσπη. Εγώ έχω το γκλάμουρ της δουλειάς, η οικογένεια όχι, βάζει πλάτη, έκανε μεγάλες υποχωρήσεις και το να δέχεται και λάσπη είναι πολύ. Καλά κάνει και καταφεύγει στη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Η μία αντίδραση είναι εκείνη του αναχωρητισμού στη λογική “γιατί έχω μπλέξει”. Αυτό δεν υπάρχει για μένα, γιατί ξέρω τους κανόνες, προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, ο πατέρας μου είχε δεχτεί επιθέσεις. Το δεύτερο είναι να τα βάλεις με κάποιους, να τους τιμωρήσεις. Αυτό δεν επιτρέπεται να το κάνεις. Είμαι πρωθυπουργός όλων. Έχω κάνει επιλογή να είμαι κοντά σε αυτούς που με χρειάζονται περισσότερο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έχει κάνει ψυχοθεραπεία. «Θεωρώ ότι όποιος έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες δεν θα πρέπει να ντρέπεται να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Χαίρομαι που τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν ακομπλεξάριστα την προσφυγή σε έναν ειδικό», τόνισε.

Ερωτηθείς για τα βιβλία που διαβάζει, απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή τελειώνω το βιβλίο του Ορχάν Παμούκ “Το Μουσείο της αθωότητας”, ενώ έχω ξεκινήσει το “Παράδοξη χώρα”, την ιστορία της Ευρώπης από έναν έλληνα πολιτικό επιστήμονα που συγκρίνει Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία μετά την κρίση και είναι χρήσιμο για μένα».