Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Ο Α.Γκουτέρες δεν δίνει το «πράσινο φως» για λύση δύο κρατών στην Κύπρο



Ο ΓΓ του ΟΗΕ έδωσε έμμεση απάντηση στη Τουρκία και το ψευδοκράτος σε σχέση με την απαίτηση τους για λύση του κυπριακού στη βάση δύο κρατών.

Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια της μόνιμης αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρίας Μιχαήλ, ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τη Κυπριακή Δημοκρατία σημαντικό εταίρο, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπουν ως μοναδικό μοντέλο λύσης του Κυπριακού, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν απόσχιση, προσάρτηση σε άλλο κράτος ή διχοτόμηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ευχαρίστησε τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κύπρου για την παραδειγματική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως σημαντικό εταίρο και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.