Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

«Ντου» της ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο Υγείας - Τραυματίστηκε ελαφρά μία γυναίκα



Ένταση προκλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία διαμαρτύρεται για το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης αλλά και για τις ελλείψεις και τα κενά προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας.

Μία ομάδα περίπου 50-60 ατόμων εισέβαλε στο κτίριο του Υπουργείου από την είσοδο του πρωτοκόλλου και υπήρξαν εντάσεις με τους αστυνομικούς των ΥΜΕΤ. Λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είπε ότι θα μπουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μέσα. 

 

Στη συνέχεια από την κεντρική είσοδο εισέβαλε άλλη μία ομάδα ατόμων με αποτέλεσμα να υπάρξουν απωθήσεις και μία γυναίκα ισχυρίστηκε ότι την έσπρωξε μία αστυνομικός και  τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Ο τραυματισμός της δεν ήταν σοβαρός και της παρασχέθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες.


Παναττική στάση εργασίας

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ πάνω από 10.000 "υπάλληλοι που υπηρετούν με συμβάσεις στα Νοσοκομεία, στις άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ και την Πρόνοια είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Είναι αβέβαιη η δουλειά τους, καθ’ ότι η κυβέρνηση επιμένει να συντηρεί την ομηρία τους για ψηφοθηρικούς λόγους.

​Αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν τους νομιμοποίησε αλλά ανανέωσε τις συμβάσεις τους έως 31/12/2018 για να βρίσκονται σε εξάρτηση από την κυβέρνηση".

Την ίδια ώρα σημειώνουν πως η κυβέρνηση πετάει το... μπαλάκι των ευθυνών στο «Ελεγκτικό συνέδριο και τους δικαστές για να κρύψει τις μεθοδεύσεις της ενώ μπορεί να δώσει άμεσα λύσεις".

Με βάση τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό που ζητούν λοιπον είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει προκειμένου οι συμβάσεις τους να μετατραπούν άμεσα σε αορίστου χρόνου.

«Τα Νοσοκομεία χωρίς τους συμβασιούχους θα καταρρεύσουν. Η κυβέρνηση κατασκευάζοντας ενόχους τους δικαστές θέλει να κρατάει στο χέρι τους συμβασιούχους.

Αδιαφορεί για την αναγκαιότητα της μονιμοποίησής τους όχι μόνο για δικούς τους βιοποριστικούς λόγους, αλλά για να μείνουν όρθια τα Νοσοκομεία. Δεν καταβάλλεται η μισθοδοσία τους και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα έξοδά τους».

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, η απόφαση του I Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αντίστοιχο Πρωτοδικείο) δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο υπουργοί Υγείας μας είπαν ότι θα πάρουν τις πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν τη δουλειά και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Το νέο που έχουμε αυτήν την εβδομάδα είναι η δικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η απόφαση είναι απορριπτική γιατί όπως λέει οι συμβασιούχοι υπερβαίνουν το 24μηνο συνεχούς απασχόλησης χωρίς διακοπή, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες και  η σύμβαση έργου των πρώην εργολαβικών εργαζόμενων προσμετράται στο 24μηνο καθ’ ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Στην απόφαση υπάρχει ισχυρή μειοψηφία του Προέδρου του τμήματος. 

Η απόφαση παραπέμφθηκε για τελεσίδικη απόφαση το I Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αντίστοιχο Εφετείο). Η συζήτηση και η απόφαση αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Έως τότε θα παραμείνουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.