Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ντοκουμέντο: Εδώ ξεκίνησαν οι φονικές φωτιές!



Τα τρία αρχικά σημεία εκδήλωσης πύρινων εστιών τη μαύρη Δευτέρα για την Ελλάδα γνωστοποιήθηκαν στη διάρκεια της υπουργικής συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπαν οι υπουργοί, στις δορυφορικές λήψεις καταγράφονται σε χάρτη οι καταγραφές στα τρία αρχικά σημεία εστιών φωτιάς στις περιοχές Κινέτας, Ανατολικής Αττικής και Ζεμενού Κορινθίας.

Τα ψηφιακά επεξεργασμένα δεδομένα αφορούν σε πραγματικές εικόνες δορυφορικών υπέρυθρων αισθητήρων, όπως λήφθηκαν από ευρωπαϊκούς δορυφόρους και, σύμφωνα με τους υπουργούς, έχουν τεθεί υπόψη του αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

Στις 12:35′ το μεσημέρι της Δευτέρας καταγράφονται στο σύστημα 13 θερμικές εστίες πυρκαγιάς, 30′ λεπτά της ώρας μετά την εκδήλωση της πρώτης εστίας και μάλιστα κοντά της, εγείροντας -κατά τους υπουργούς- εύλογα ερωτηματικά.

 

Ανατολική Αττική:

Παράλληλα, στην Ανατολική Αττική (Μάτι) εμφανίζονται θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς. Επικρατούσαν άνεμοι πολύ θυελλώδεις  που έφταναν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα.  Αποτέλεσμα ήταν η πυρκαγιά να επεκταθεί μέχρι την παραλία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Τόσκας: Μιλάει για ανθρώπινη παρέμβαση στο ξέσπασμα των φονικών πυρκαγιών

“Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση. Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Αυτό το εύρημα είναι στο Νταού Πεντέλης απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόσκας, που επιβεβαίωσε πως πρόκειται για το παρακάτω: 

Τέλος, καταλήγοντας ο Νίκος Τόσκας τόνισε: “Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αυτοθυσία και αυταπάρνηση πυροσβεστών αλλά και πολιτών και εθελοντών που βοήθησαν τον περιορισμό των απωλειών”.

Δείτε όσα υποστήριξαν οι υπουργοί μετά το 19′:22» στο παρακάτω βίντεο: