Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέο σοκ για τους συνταξιούχους: Ερχεται νέο μεγάλο ψαλίδι στις συντάξεις



Θέμα χρόνου είναι οι περεταίρω περικοπές των συντάξεων, καθώς με την επίσημη έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019 επιβεβαιώνεται η ψηφισμένη διάταξη.

Η δαπάνη για τις συντάξεις εκτιμάται στα 25,48 δισ. ευρώ από 28,859 δισ. ευρώ φέτος (μείον 3 δισ. περίπου), όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιάρακης στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για ψηφισμένες περικοπές προκειμένου να επιτευχθεί η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% του ΑΕΠ το 2019. Ουσιαστικά φαίνεται να ζητείται από τα ασφαλιστικά ταμεία να δημιουργήσουν το μισό πλεόνασμα της νέας χρονιάς.

Από την εγκύκλιο διαπιστώνεται ότι μεγάλο βάρος στην παραγωγή των πλεονασμάτων της επόμενης χρονιάς θα σηκώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά ο ΕΦΚΑ. Από αυτόν αναμένεται να προκύψει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 3,278 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες για χορήγηση συντάξεων τοποθετούνται στα 25,4 δισ. ευρώ, οι δαπάνες των ΟΤΑ στα 6,8 δισ. ευρώ, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στα 4,8 δισ. ευρώ και δαπάνες των νοσοκομείων τοποθετούνται στα 3,1 δισ. ευρώ.

Στην εγκύκλιο με τις οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 περιλαμβάνονται και τα ανώτατα όρια δαπανών που προβλέπονται ανά υπουργείο.

Η εγκύκλιος τοποθετεί το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2019 στα 49,743 δισ. ευρώ και με την πρόσθεση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 7,3 δισ. ευρώ, η οροφή των δαπανών για το επόμενο έτος προσδιορίζεται στα 57,043 δισ. ευρώ.