Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

"Ναυάγιο" στο Eurogroup, ούτε χθες βγήκε "λευκός καπνός" - Σε αμηχανία η ελληνική κυβέρνηση



Ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα ένα δραματικό και... σκληρό όπως αποδείχθηκε Eurogroup στο οποίο κυριάρχησαν τα παζάρια και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα της διάστασης απόψεων με το ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Συμφωνία δεν υπήρξε ενώ δεν αποφασίστηκε ούτε έκτακτο Eurogroup, επομένως το θρίλερ συνεχίζεται μέχρι τις 15 Ιουνίου... και βλέπουμε. Με ευθύνη, προφανώς του κ. Σόιμπλε δεν υπήρξε πρόοδος αφού οι διαφορές δεν μπορούν να κλείσουν.

«Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου», ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης.

Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

O Ντάισελμπλουμ

Σε δηλώσεις του ο Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά σήμερα δεν καταφέραμε να βρούμε λύση, να γεφυρώσουμε τις διαφορές». Επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπήρξε ούτε καν συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης.

«Ναυάγιο» στο Eurogroup, ούτε χθες βγήκε «λευκός καπνός»

«Κάναμε σημαντική πρόοδο για το πακέτο μέτρων και το Eurogroup καλωσόρισε αυτήν την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς η χώρα καλύπτει τα προαπαιτούμενα. Σαφώς έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα υπάρχει δέσμευση για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.
Θεωρώ ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι. Σήμερα είχαμε μία πρώτη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όμως, δεν κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σαφής πρόοδος έως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Ναυάγιο» στο Eurogroup, ούτε χθες βγήκε «λευκός καπνός»
 

Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ τόνισε ότι «το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι καλωσορίζει και αυτό τις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά τόνισε ότι επιθυμεί, πρώτα, να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους πριν αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Παραμένει, όμως, έτοιμο για να συμμετάσχει».

Βεβαίως, τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε εντυπωσιακά βήματα, ωστόσο, δεν έφτασαν όπως αποδείχτηκε για να κλείσουν οι διαφορές, κυρίως μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ελπίζει να κλείσει το θέμα τις επόμενες εβδομάδες και να υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup του Ιουνίου. Μάλιστα, τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2018.

Ερωτήσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε, αν και όπως πρόσθεσε, «είμαστε πολύ κοντά». «Πιστεύω ότι η τελική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Θα κάνουμε τους τελευταίους ελέγχους», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο κ.Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση ποιά πλευρά μπλόκαρε τελικά την επίτευξη συμφωνίας.  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σαφές ότι στη συνεδρίαση η κάθε πλευρά έθεσε τα όριά της: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει, εφόσον χρειαστεί, ο καθένας. 

Στην ερώτηση πού εντοπίζεται η διαφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ο πρόεδρος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι πέρσι το Μάιο μπήκαν οι βάσεις για το μεσοπρόθεσμο. Για τα δάνεια όμως, και τα χρέη, αυτά μένουν ανοιχτά. Σήμερα δεν έχουμε συμπέρασμα. Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ναι μεν δεν επήλθε συμφωνία, αλλά έγινε σημαντική πρόοδος απόψε.

«Το αίσθημα του επείγοντος για την ελληνική οικονομία το αισθάνονται και τα μέλη της ευρωζώνης», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα επέλθει, τελικά, συμφωνία. «Οι αριθμοί θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος και το ΔΝΤ πιστεύω ότι θα το δεχθεί αυτό». 

Μοσκοβισί: Εντυπωσιακή η πρόοδος - Ευελπιστούμε σε λύση για το χρέος

Για τεράστια πρόοδο έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε 140 μέτρα, κάτι που κατά τον ίδιο χαρακτηρίστηκε ως εντυπωσιακό.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στα σημεία τα οποία αφορούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν, πρόσφατα, στο πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ελήφθησαν και πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Τα μέτρα που αφορούσαν τις συντάξεις ήταν δύσκολο να τα καταπιεί κάποιος», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι το ζήτημα της συμφωνίας για το χρέος είναι «μία διαδικασία σε εξέλιξη», εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα υπάρξει, σύντομα, λύση για το εν λόγω θέμα, το οποίο εμποδίζει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

Τα σενάρια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 προκάλεσαν το αδιέξοδο, ενώ η εξέταση του όλου θέματος μετατίθεται για τον Ιούνιο. Όπως αναφέρει, το πρώτο προσχέδιο προέβλεπε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2022 και 2% από το 2023 ως το 2060 ενώ το δεύτερο προέβλεπε 2,2% πλεόνασμα για το διάστημα 2023 ως το 2060.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι και τα δύο προσχέδια έχουν απορριφθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν πείστηκε να μπει στη συμφωνία, γιατί δεν λάμβανε τα ανταλλάγματα που ζητούσε για τη σαφήνεια σε ό,τι αφορά το χρέος και το πλεόνασμα, ενώ η Ελλάδα ζητούσε από την πλευρά της να μπει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα ο διεθνής οργανισμός.
 

Εντονο παρασκήνιο

Η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται θέματα που σχετίζονται με τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας μας και ιδιαίτερα ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνεται αυτό να ισχύσει μέχρι το 2022. Η διαφωνία επικεντρώνεται στο τι θα ισχύσει για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η Γερμανία φέρεται να ζητά υψηλά πλεονάσματα επί μακρύ χρονικό διάστημα, ενώ το ΔΝΤ «συμβιβάζεται» με πλεονάσματα της τάξεως του 2% ετησίως.

Η απόφαση σχετικά με τα πλεονάσματα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο της συμφωνίας για ελάφρυνση του χρέους. Κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και με την προϋπόυθεση ότι η χώρα έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.