Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Να «τρέξουν» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ζητεί το ΔΝΤ



Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ουίλιαμ Μάρεϊ, ενώ ενθάρρυνε τις ελληνικές αρχές να συμβάλουν από την πλευρά τους, ώστε προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μάρεϊ, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Ο κ. Μάρεϊ επέμεινε ότι το ΔΝΤ δεν «βλέπει» κίνδυνο απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο Ελληνικό πρόγραμμα και συνεπώς δεν απαιτεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης καταγράφηκε σημαντική πρόοδος και σημείωσε ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Τόνισε εξάλλου ότι το ΔΝΤ παραμένει πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο προκειμένου να προχωρήσει και στη χρηματοδότηση του απαιτείται σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Όπως είπε, το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται στο σκέλος αυτό καθώς οι συζητήσεις που αφορούν στην ελάφρυνση του δημοσίου ζρέους διεξάγονται μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών κα της ελληνικής κυβέρνησης.