Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 -

Μουζάλας στη Die Zeit: Στη Λέσβο έρχονται πλέον κυρίως Αφρικανοί, Πακιστανοί και Αφγανοί«Από την ημέρα υπογραφής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου του 2016 η Μόρια έγινε ένα αποκαλούμενο Hotspot. Ένα πεδίο δοκιμής, στο οποίο η ΕΕ θέλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να τιθασεύσει, σε κάποιο βαθμό, την προσφυγική κρίση με την συμβολή των γειτόνων, νέους νόμους, πολλά χρήματα και πολύ προσωπικό», γράφει σε ρεπορτάζ της από τη Λέσβο με τίτλο "Ντροπή ή ευκαιρία η Μόρια;" η εφημερίδα Die Zeit. 

Kαι η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Αρχικά σχεδιασμένη ως κέντρο διέλευσης, η Μόρια είναι σήμερα κέντρο καταγραφής, πρώτη βαθμίδα για το αίτημα ασύλου και κρατητήριο όσων προορίζονται για απέλαση. Για κάποιους είναι σύμβολο απανθρωπιάς. Για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση η Μόρια είναι πρότυπο. (…) Μισή ώρα με το αεροπλάνο από τη Λέσβο, ο έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, διερωτάται σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα: "Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση; Η μικρή Ελλάδα θα βυθίζονταν, η ΕΕ θα διαλύονταν και η διεθνής προστασία προσφύγων δεν θα ήταν παρά μια ανάμνηση".

Όπως λέει ο έλληνας υπουργός στη Λέσβο έρχονται πλέον κυρίως Αφρικανοί, Πακιστανοί και Αφγανοί και σχεδόν κανένας Ιρακινός ή Σύριος. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τον Γ. Μουζάλα θα ήταν η ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας και η κατάρρευση των hotspot υπό το βάρος των προσφυγικών ροών: "Tα νησιά μας δεν πρέπει να ξαναγίνουν τεράστια κέντρα υποδοχής. Δεν θα το αντέχαμε. Δεν θα το άντεχε η Ευρώπη. Τα βάρη πρέπει να επωμιστούν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ". Και ασκώντας κριτική κυρίως σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες τονίζει ότι "δεν νοιάζονται αν λειτουργούν ή όχι τα ελληνικά κέντρα υποδοχής"».

Die Welt: «Η Αθήνα μπλοκάρει την επιστροφή μεταναστών από την Γερμανία»

Σε άρθρο της με τίτλο «Η Αθήνα μπλοκάρει την επιστροφή μεταναστών από την Γερμανία», η διαδικτυακή έκδοση της Die Welt σημειώνει: «Παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου ισχύει και πάλι για την Ελλάδα, η Αθήνα δεν απαντά στα αιτήματα της γερμανικής υπηρεσίας Μετανάστευσης (BAMF). Κατά συνέπεια δεν πραγματοποιούνται επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα. (…) "Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 50 αιτήσεις στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Όμως η Αθήνα δεν στέλνει, όπως προβλέπει η Κομισιόν, τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι πληρούνται τα στάνταρτ της ευρωπαϊκής οδηγίας για την υποδοχή προσφύγων και της διάταξης για τη διαδικασία ασύλου", δηλώνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στην εφημερίδα».