Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Monte dei Paschi: Στα 8,8 δισ. ευρώ οι ανάγκες της σύμφωνα με την ΕΚΤ



Η ΕΚΤ έχει τονίσει στην Monte dei Paschi ότι χρειάζεται να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 8,8 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 5 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ανακοίνωσε η ιταλική τράπεζα, επιβεβαιώνοντας πηγές του Reuters.

Την προηγούμενη Παρασκευή η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ένα διάταγμα για την διάσωση της Monte dei Paschi, αφότου η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα δεν κατόρθωσε να κερδίσει την υποστήριξη των επενδυτών για μια απελπιστικά αναγκαία ΑΜΚ 5 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι είχε επισήμως ζητήσει από την ΕΚΤ την προηγούμενη Παρασκευή να της δοθεί το "πράσινο φως" ώστε να προχωρήσει σε "προληπτική ανακεφαλαιοποίηση".

Μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα είδος κρατικής παρέμβασης σε μια τράπεζα που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παραμένει φερέγγυα. Σημαίνει μόνο ένα μέτριο bail-in των επενδυτών αν και η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει μετοχές ή ομόλογα μόνο με όρους της αγοράς που εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες.

Στην απάντησή της, η ΕΚΤ δήλωσε πως είχε υπολογίσει το κεφάλαιο που πίστευε πως χρειαζόταν η τράπεζα στη βάση του ελλείμματος που προέκυψε από τα ευρωπαϊκά stress tests νωρίτερα φέτος.

Η ΕΚΤ τόνισε δε πως η τράπεζα ήταν φερέγγυα αλλά πρόσθεσε πως η θέση ρευστότητας της τράπεζας είχε επιδεινωθεί ραγδαία στο διάστημα του τέλους Νοεμβρίου-21 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η Monte dei Paschi.

"Η τράπεζα ξεκίνησε γρήγορα συνομιλίες με τις αρμόδιες αρχές για να κατανοήσει τις μεθοδολογίες που διέπουν τους υπολογισμούς της ΕΚΤ και να εισάγει τα μέτρα για μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση", τόνισε.