Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Μητέρα 16 παιδιών από τη Θεσσαλονικη αποκαλύπτει τα “μυστικά” της



Πριν από χρόνια όταν την ρωτούσαν πώς τα καταφέρνει στο σπίτι με δεκαέξι παιδιά, η υπερπολύτεκνη Κατερίνα Ορφανίδου, από τον Στίβο της Θεσσαλονίκης, απαντούσε: "χίλιοι καλοί χωράνε".

Σήμερα, που τα παιδιά μεγάλωσαν και της έχουν χαρίσει ήδη δεξαέξι εγγόνια και ένα δισέγγονο, η ίδια λέει με μια μικρή μελαγχολία ότι “τώρα πια τα κρεβάτια τους είναι άδεια”, ωστόσο δεν παραλείπει να μιλήσει για τα εγγόνια της, τις νύφες και τους γαμπρούς της που την επισκέπτονται συχνά.

“Αν πει κανείς στον εαυτό του ότι πρέπει να μεγαλώσει τα παιδιά και να τα τακτοποιήσει, τα καταφέρνει όλα. Θέληση να υπάρχει”, σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Ορφανίδου, η οποία τιμήθηκε σήμερα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και έλαβε το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ.

“Δεν με κουράζουν τα παιδιά, τα αγαπώ πολύ” υπογραμμίζει και εξηγεί ότι στη διαδικαδία της ανατροφής δεκαέξι παιδιών τα μεγαλύτερα βοηθούσαν να μεγαλώσουν τα μικρότερα. “Τα παιδιά βοηθήθηκαν και εκείνα να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε μικρότερη ίσως ηλικία από ό,τι συνηθίζεται. Εγώ το κατάλαβα αυτό όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 15 ετών” λέει με νόημα.

Ο σύζυγός της, όπως αναφέρει, εργαζόταν στα κοιμητήρια και η ίδια έκανε τη “νύχτα μέρα”, ώστε τα παιδιά να μάθουν γράμματα. Αργότερα, μετά από αίτημα της οικογένειας στην Πολιτεία, χορηγήθηκε μια άδεια ταξί στον άνδρα της και αυτό, σύμφωνα με την ίδια, βοήθησε πολύ στη ζωή όλων μετέπειτα. “Σήμερα πιά, από τα δεκαέξι μου παιδιά, έχω έξι ελεύθερα, δύο αρραβωνιασμένα και τα υπόλοιπα είναι παντρεμένα. Έχω επίσης 16 εγγόνια και ένα δισέγγονο. Στις τρεις κόρες μου που έκαναν από τρία παιδιά λέω να κάνουν και άλλα” σημειώνει η κ. Ορφανίδου.

Η 60χρονη σήμερα γυναίκα, που απέκτησε το πρώτο της παιδί σε ηλικία 17 ετών, δεν παραπονιέται για τις ευθύνες, ενώ για τη υποστήριξη προς τις πολύτεκνες οικογένειες αναφέρει ότι κάθε βοήθεια είναι χρήσιμη. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφερθεί και στην πίστη της λέγοντας ότι πριν από χρόνια είχε δει στο όνειρό της τον ‘Αγιο Αντώνιο και έκτοτε, κάθε χρονιά, παραμονή της γιορτής του Αγίου συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στο σπίτι της και ξημερώνουν την εικόνα του.

Με αφορμή την απονομή τιμητικής διάκρισης στην κ. Ορφανίδου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: “στο πρόσωπο της κ. Ορφανίδου θέλαμε να αναδείξουμε τη σοβαρότητα ενός μεγάλου εθνικού θέματος, του δημογραφικού, για το οποίο αν δεν ληφθούν μέτρα, αν δεν συνέλθουμε από τον ύπνο που διάγουμε ως χώρα και ως πολιτικός κόσμος, σε 35 έως 50 χρόνια από σήμερα, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μισός”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ