Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Μήνυση κατά του ΕΚΑΒ



Μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με την οποία ζητά  να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες σε βάρος του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ. Όπως αναφέρεται «με πράξεις και παραλείψεις θέτουν κατ’ εξακολούθηση σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών».

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «διαχειριστική ανεπάρκεια» των στελεχών του ΕΚΑΒ και καταθέτει 18 συγκεκριμένα περιστατικά όπου «κινδύνεψε η ζωή ασθενών ή έχασαν τη ζωή τους επειδή το ΕΚΑΒ δεν διασφάλισε την έγκαιρη διακομιδή τους σε Υγειονομική Μονάδα».

Επίσης, κατηγορεί τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ότι δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες επαναπροκήρυξης διαγωνισμού για την προμήθεια 96 ασθενοφόρων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και αναφέρει ότι «περίπου τα μισά ασθενοφόρα από τα διαθέσιμα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών» και δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την επισκευή τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στα  παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία λειτουργούν όπως επισημαίνει ως «ταξί-ασθενοφόρα, υποχρεώνοντας τους ασθενείς να καταβάλλουν κόμιστρο» . Επικαλείται, μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας που έχει αποσταλεί προς τον υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, και στην οποία ενώ περιγράφεται «η παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων» , ουδέν μέτρο έχει ληφθεί προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες διακομιδές.
Διακομιδές με μεταφορικά μέσα του… περασμένου αιώνα

Στη  μηνυτήρια αναφορά της η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει 18 συγκεκριμένα περιστατικά όπου «κινδύνεψε η ζωή ασθενών ή έχασαν τη ζωή τους επειδή το ΕΚΑΒ δεν διασφάλισε την έγκαιρη διακομιδή τους σε Υγειονομική Μονάδα». Αντιθέτως χρησιμοποιήθηκαν, όπως αναφέρεται στην αναφορά, ιδιωτικά Ι.Χ., αγροτικά, μπουλντόζες κ.α. για να παρασχεθούν  εγκαίρως οι προνοσοκομειακές βοήθειες στους ασθενείς.

«Καταθέτουμε μια σειρά από περιστατικά που υπέπεσαν στην αντίληψή μας ή έχουν δημοσιευθεί στο περιφερειακό τύπο που έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν από την κατάσταση του ΕΚΑΒ. Ζητάμε την διερεύνηση ποινικών ευθυνών στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ και εάν υπάρχουν την απόδοσή τους» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

Δεν διαθέτει ασθενοφόρο όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Στην περιοχή σημειώθηκε πρόσφατα  τραγικό εργατικό ατύχημα, όταν αλλοδαπός εργάτης έπεσε στη δεξαμενή ενός ελαιοτριβείου από τις αναθυμιάσεις. Στην προσπάθειά του να τον βοηθήσει ο ιδιοκτήτης έπεσε και εκείνος στη δεξαμενή. Το ίδιο συνέβη και στους δύο γιους του ιδιοκτήτη. Η γυναίκα του ιδιοκτήτη κάλεσε ασθενοφόρο στο Κέντρο  Υγείας Αλμυρού, αλλά αυτό που μπόρεσε να γίνει, με μεγάλη καθυστέρηση, ήταν να ενεργοποιηθεί ο διασώστης της πρωινής βάρδιας. Όμως η καθυστέρηση (1,5 ώρα) στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ο αλλοδαπός εργάτης και ο ιδιοκτήτης.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ

Χωρίς ασθενοφόρο βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου τον τελευταίο μήνα.  Πρόσφατα ζητήθηκε όχημα για διακομιδή καρδιολογικού περιστατικού αλλά δεν υπήρχε ασθενοφόρο στη βάρδια. Ο ασθενής διακομίστηκε με ιδιωτικό όχημα στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στη συνέχει κλήθηκε ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βόλου προκειμένου να διακομισθεί στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο ασθενής, 58 ετών, πέθανε στο Νοσοκομείο του Βόλου.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ

Έγινε διακομιδή, όπως στην ταινία του Μαυρογιαλούρου, μέσα από βουνά και λαγκάδια. Μέσα Σεπτέμβρη 2016 από το χωριό Κέδρα Ευρυτανίας. Γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, διεκομίσθη στην αρχή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, συνέχισε μέσα στο κουβά μπουλντόζας (κλειστός ο δρόμος στο χωριό Περδικάκι) και μετά από οδύσσεια 10 ωρών έφθασε στο Κ.Υ. Χαλκιοπούλου.

 ΠΑΡΓΑ

 Τείνει να γίνει ο κανόνας – και όχι η εξαίρεση- η διακομιδή των ασθενών με Ι.Χ. λόγω έλλειψης Ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας και έλλειψης Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή. Το Κ.Υ. Πάργας λειτουργεί τη μία ημέρα σε 24ωρη βάση και την επόμενη μέρα μόνο έως το μεσημέρι. Εάν υπάρξει επείγον περιστατικό, τροχαίο ατύχημα απόγευμα – νύκτα τη μέρα που είναι κλειστό το Κέντρο Υγείας καλείται το ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα ή την Ηγουμενίτσα. Η μία ώρα καθυστέρηση για την παραλαβή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι της Πάργας όταν δίκυκλη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε 18χρονος, συγκρούστηκε με ποδήλατο που οδηγούσε 8χρονος. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός του 8χρονου. Δεν υπήρχε όμως ασθενοφόρο στη βάρδια. Εάν καλούνταν ΕΚΑΒ, θα ερχόταν από την Πρέβεζα (1 ώρα απόσταση) ή από την Ηγουμενίτσα (40 λεπτά απόσταση) για την παραλαβή του τραυματισμένου παιδιού. Το παιδάκι μεταφέρθηκε με το αυτοκίνητο του πατέρα του στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου και του παρασχέθηκαν οι βοήθειες.
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 48χρονη υπέστη τροχαίο με μοτοσυκλέτα σε δρόμο της Πάργας. Από την πτώση έπαθε κατάγματα. Το Κέντρο Υγείας δεν διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια. Το ΕΚΑΒ θα αργούσε τουλάχιστον μια ώρα για να την παραλάβει. Μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. από το δρόμο με τη βοήθεια διασώστη του ΕΚΑΒ, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας κι ευτυχώς για την τραυματία την ημέρα εκείνη το Κέντρο Υγείας ήταν ανοικτό. Μετά τις πρώτες βοήθειες με Ι.Χ. αυτοκίνητο μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Τι θα συνέβαινε όμως αν είχε τραυματιστεί σε ημέρα που δεν λειτουργεί το Κέντρο Υγείας; διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.
 Πριν 20 ημέρες τις βραδινές ώρες ένας 47χρονος υπέστη έμφραγμα στο σπίτι του στην Πάργα. Οι συγγενείς του τον μετέφεραν στο Κ.Υ. το οποίο βρήκαν κλειστό. Για καλή του τύχη καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα βρισκόταν στην περιοχή σε εξοχική κατοικία. Κλήθηκε και έδωσε τις πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια τον συνόδεψε με Ι.Χ. σε εφημερεύον Νοσοκομείο στα Ιωάννινα όπου νοσηλεύτηκε επί ημέρες.

ΒΟΛΟΣ

Ένα ακόμη περιστατικό που έγινε τον τελευταίο μήνα κατέδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία κάλυψης και παροχής άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας, τόσο από το ΕΚΑΒ όσο και από τα Κ.Υ. του Νομού Μαγνησίας. Με καθυστέρηση μισής ώρας ανταποκρίθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην ακτή Αναύρου (λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Νοσοκομείο του Βόλου), για να μεταφέρει 60χρονη. Τα τέσσερα ασθενοφόρα της βάρδιας ήταν απασχολημένα. Τα δύο μετέφεραν ασθενείς για εξετάσεις σε Νοσοκομεία άλλων πόλεων, το ένα επείγον περιστατικό εκτός Βόλου, ενώ το τελευταίο εντός της πόλης του Βόλου έπρεπε να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πέντε περιστατικά!

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΖΩΝΙΑΝΑ

Μητέρα  και κόρη 2 ετών εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα. Δεν κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά και αν καλούνταν δεν θα ανταποκρινόταν διότι δεν υπήρχε στη βάρδια. Ακολούθησε αγώνας δρόμου με ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο του τροχαίου, να μεταφέρουν το 2χρονο κοριτσάκι  και τη μητέρα του στο Κ.Υ. Ανωγείων. Το κοριτσάκι ήταν ήδη νεκρό, όταν έφτασε στο Κ.Υ. Ανωγείων. Εάν όμως χρειαζόταν να μεταφερθεί επειγόντως σε Νοσοκομείο, όπως τελικά χρειάστηκε η μητέρα του, έπρεπε να κληθεί ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά). Έτσι και αλλιώς ήταν καταδικασμένο. Η μητέρα τραυματισμένη στο Κέντρο Υγείας περίμενε ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά), καθώς στον Τομέα ΕΚΑΒ Ανωγείων δεν υπήρχε βάρδια. Έχουν απομείνει μόνο 5 διασώστες και χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Στον Τομέα ΕΚΑΒ Σητείας έχουν απομείνει 6 Διασώστες/ Πληρώματα Ασθενοφόρων. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ΕΚΑΒ. Καλείται Ασθενοφόρο από Ιεράπετρα ή Άγιο Νικόλαο που για να φτάσει στα χωριά της Σητείας καθυστερεί 1,5 ώρα.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Πρόσφατα στον νομό Χανίων  έγιναν μεγαλοπρεπή εγκαίνια από τον Αναπληρωτή Υπουργό κο Πολάκη, Τομέα ΕΚΑΒ στον Καβρό-Αποκόρωνα. Ξέχασε όμως ο Πολάκης ότι οι τομείς του ΕΚΑΒ πρέπει να στελεχώνονται με Διασώστες/ Πληρώματα Ασθενοφόρων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Στον τομέα που εγκαινίασε ο κος Πολάκης δεν υπάρχει κανένας Διασώστης. Οι διακομιδές γίνονται με ασθενοφόρο που καλείται είτε από τα Χανιά (40 λεπτά), είτε από το Ρέθυμνο (40 λεπτά).

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε μια ακόμη Βάση του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Τυρνάβου με έναν Διασώστη και κανένα Ασθενοφόρο. Το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων δεν έχει διαθέσιμο Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ειδοποιούνται Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από την πόλη της Λάρισας, ακόμη και τις πρωινές ώρες,  για διακομιδή ασθενών. Τα Κέντρα Υγείας αρνούνται να παραχωρήσουν Ασθενοφόρα στη βάση του ΕΚΑΒ σε ώρες που είναι ακινητοποιημένα, επειδή δεν ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ασθενοφόρων (ανήκουν στα Κέντρα Υγείας και όχι στο ΕΚΑΒ).

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Πρόσφατα έγινε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Σκεπαστό Καλαβρύτων. Ο τραυματίας παρέμενε μισή ώρα στην άσφαλτο καθώς δεν υπήρχε απογευματινή βάρδια στον Τομέα ΕΚΑΒ Καλαβρύτων. Κλήθηκε το κοντινότερο ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Κλειτορίας. Διερχόμενος διασώστης του ΕΚΑΒ, εκτός υπηρεσίας, έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο-Κ.Υ. Καλαβρύτων και στην συνέχεια στο Νοσοκομείο του Ρίο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Στη Σκιάθο το Κ.Υ. δεν διαθέτει πληρώματα Ασθενοφόρων. Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υπάλληλος του Δήμου Σκιάθου χωρίς καμία εκπαίδευση σε διακομιδές επιστρατεύτηκε να μεταφέρει ασθενή, επείγον περιστατικό που έχρηζε διακομιδής σε μεγάλο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (μαρτυρία Ιατρού Κ.Υ.).

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ

Το Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας έπιασε φωτιά 23 Ιανουαρίου 2015 ενώ μετέφερε Ασθενή, τον οποίο με κίνδυνο της ζωής του απεγκλώβισε ο ίδιος οδηγός του Ασθενοφόρου. Από τότε έως σήμερα 1,5 χρόνο μετά το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας δεν διαθέτει ασθενοφόρο.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ασθενοφόρο εκτελούσε την περασμένο μήνα διακομιδή έκτακτου περιστατικού από το Νοσοκομείο Καλαμάτας  σε Νοσοκομείο Αθηνών. Έσκασε το λάστιχο λόγω φθοράς (δεν είχε βρεθεί δωρεά, γιατί μόνο έτσι αλλάζουν τα λάστιχα των Ασθενοφόρων) και έμεινε στο δρόμο. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ευτυχώς ήταν τυχερός ο διακομιζόμενος Ασθενής.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ

Πρόσφατα εκδήλωσε βλάβη το μοναδικό Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας, κατά τη διάρκεια διακομιδής Ασθενούς από το Κέντρο Υγείας, στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο από το Τομέα ΕΚΑΒ Τρίπολης. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή (πάνω από μία ώρα). Εάν ο διακομιζόμενος ήταν άκρως επείγον περιστατικό πιθανότατα δεν θα ζούσε.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνέβη θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα έξω από το hotspot  στις 16/10/2016. Όταν  το ΕΚΑΒ πήγε να παραλάβει τους τραυματίες, οι διασώστες  δέχθηκαν επίθεση από παρισταμένους και μεταφέρθηκαν με τραύματα στο Νοσοκομείο.

ΑΤΤΙΚΗ

Το Σάββατο 15/10/2016, ασθενοφόρο στην Αττική κατά τη διάρκεια της βάρδιας, είχε πρόβλημα με τα φθαρμένα ελαστικά, τα οποία δεν αντικαταστάθηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων. Διέκοψε τη βάρδιά του και κλείστηκε στο Συνεργείο του ΕΚΑΒ. Το αποτέλεσμα ήταν εκείνη την ημέρα η περιοχή κάλυψης να μείνει χωρίς ασθενοφόρο.