Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μικρή Αλεξία: Στην Ελλάδα η αποθεραπεία της 8χρονης - Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ



Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει τα έξοδα της αποθεραπείας για τη μικρή Αλεξία που είχε τραυματιστεί το περασμένο Πάσχα από αδέσποτη σφαίρα στη Θήβα.

«Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση έχει πρώτα από όλα “ανθρώπινο πρόσωπο”, για όλα τα περιστατικά τα οποία έρχονται στον ΕΟΠΥΥ και στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο έχει έναν επιστημονικό ρόλο. Κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες απαρτίζουν το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο και παίρνονται αποφάσεις για την ενδεδειγμένη θεραπεία στα πολλά περιστατικά τα οποία προκύπτουν, πάντα όμως με ανθρώπινο πρόσωπο και επιστημοσύνη. Παίρνονται αποφάσεις με βάση, προφανώς πάντα, επιστημονικά στοιχεία και με γνώμονα την θεραπεία των ασθενών», δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Αναφερόμενος στην μικρή Αλεξία, που τραυματίστηκε ανήμερα το Πάσχα, από αδέσποτη σφαίρα, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, σε χωριό της Θήβας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «δέχθηκα τον πατέρα και μίλησα μαζί του. Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα καλύψει πλήρως την αποθεραπεία αυτού του παιδιού, σε κέντρο αποκατάστασης στην χώρα μας. Νομίζω ότι πρέπει να στηρίξουμε και τους Έλληνες επιστήμονες και τα ελληνικά κέντρα αποκατάστασης, πάντα επαναλαμβάνω με τεκμηριωμένους επιστημονικά όρους και με γνώμονα την αποκατάσταση και την θεραπεία του παιδιού και του κάθε παιδιού».

 

Οι γονείς της μικρής Αλεξίας είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο να επιτραπεί η μεταφορά της κόρης τους σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στο Αμβούργο, με σκοπό για την αποθεραπεία της, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Οι ειδικοί επιστήμονες αποφάσισαν η μικρή Αλεξία να συνεχίσει την αποθεραπεία της στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

Νέο «όχι» στον Παναγιώτη – Ραφαήλ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το OPEN, ο ΕΟΠΥΥ απέρριψε εκ νέου το αίτημα της οικογένειας του μικρού Παναγιώτη – Ραφαήλ να μεταφερθεί στις ΗΠΑ προκειμένου να υποβληθεί σε καινοτόμα θεραπεία για την σπάνια πάθηση του. Το αγοράκι που είναι μόλις 18 μηνών, πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία.