Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιοΤο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

 Επί της αρχής και ΕΠΊ των άρθρων υπέρ ψήφισε η ΝΔ. Η Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα αν και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν επι μέρους διατάξεις.
 

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη και θα ψηφιστεί έως την Παρασκευή.

Κλείνοντας τις εργασίες της επιτροπής ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επέστρεψε την κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως «εξυπηρέτηση συμφερόντων είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης στην μεταλυκειακή εκπαίδευση».

«Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα κολέγια λύθηκε ερήμην μας με αποφάσεις ευρωπαϊκές. Πρέπει επιτέλους το ελληνικό κράτος να ασκήσει κυριαρχικό δικαίωμα σε μια διαδικασία που ήδη υπάρχει. Η εξυπηρέτηση συμφερόντων είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να προσθέσει: «Υπάρχει μια πραγματικότητα εκεί έξω. Το να την αναγνωρίσεις πάει να πει ότι πρέπει να την λύσεις. Πρέπει να το κάνουμε για να μην υπάρχει έξω ένα Ελντοράντο στην μεταλυκειακή εκπαίδευση. Και πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που θα κάνει την χώρα μας κέντρο εκπαίδευσης».

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα καθορίζει η ίδια τα κριτήρια και τους όρους αδειοδότησης των μη κρατικών πανεπιστημίων ενώ απαντώντας για τον νομικό τους χαρακτήρα είπε: «Δημιουργούμε νομικά πρόσωπα που απαγορεύεται να μοιράζουν έσοδα. Υπάρχουν σήμερα κερδοσκοπικά πανεπιστήμια του εξωτερικού που κάνουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με ελληνικά αλλά δεν είδα κανένα κόμμα να αντιδρά».

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως το πλαίσιο ρυθμίσεων που προωθούνται για την ενίσχυση του ρόλου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου θα επεκταθούν σε όλα τα περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια.