Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 -

Μετά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας η Τουρκία περνά στην αντεπίθεση: «Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»



Η Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, προχωρά σε αντεπίθεση έπειτα από την ανακοίνωση της Ελλάδας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

 

«Στο πλαίσιο του ”θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού” που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελλάδα, παρακολουθούμε προσεκτικά κάποιες πρωτοβουλίες που δεν έχουν νομική βάση και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», ανέφεραν πηγές του υπουργείου στο TRT Haber.

Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοια μονομερή σχέδια της Ελλάδας σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η δίκαιη, ισότιμη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου και της καλής θέλησης. Οι μονομερείς ενέργειες, αξιώσεις και δηλώσεις της Ελλάδας που αγνοούν τις υφιστάμενες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτες. Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας», σημείωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην χθεσινή του ανακοίνωση.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σχολιάζοντας ήδη από εχθές τις αντιδράσεις της Τουρκίας τόνισε ότι «θέλω να τονίσω ότι εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εκδοχές, μία ελληνική και μία τουρκική, υπάρχει μία οδός που θα μπορούσε να το επιλύσει και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της ΑΟΖ και αυτό είναι πάντοτε που η Ελλάδα τηρεί».