Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Με... δόσεις η συζήτηση του ΠροϋπολογισμούΈγινε κι αυτό. Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό (που άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας) θα διεξαχθεί με... δόσεις. Και τούτο γίνεται για πρώτη φορά. Έτσι η συζήτηση θα διεξαθχεί έως τις 13 Δεκεμβρίου και μετά θα διακοπεί και θα ξαναρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου ώστε να ψηφιστεί στις 19 Δεκεμβρίου. 

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί συμβαίνει αυτό; Κατά μία εκδοχή επειδή θα απουσιάζει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής. Κατά μία άλλη εκδοχή επειδή το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί το Συνέδριο της ΝΔ. 

Γεγονός είναι ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις για την συζήτηση με δόσεις του Προϋπολογισμού. Ούτε από τη ΝΔ που συνήθως δεν αφήνει ασχολίαστη τέτοια εξέλιξη. 

Αν και υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ (κυρίως του οικονομικού κύκλου) που δίνουν μια τρίτη εκδοχή. Οτι η κυβέρνηση επιδιώκει κατά ένα τρόπο να «αποδομήσει» το Συνέδριο της ΝΔ. Δηλαδή πριν από το Συνέδριο οι εισηγητές της πλειοψηφίας θα αναφέρονται στην έξοδο στις αγορές, στο τέλος του μνημονίου και αμέσως μετά το Συνέδριο της ΝΔ και έως την ψήφιση του Προϋπολογισμού, θα κάνουν λόγο για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό που καλείται να ψηφίσει η Βουλή. 

Πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος Προϋπολογισμός που ψηφίζεται με τον παραδοσιακό τρόπο ψηφοφορίας. Από το 2018 όλες οι ψηφοφορίες θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.