Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μας κόβουν και τα φάρμακα! Νέοι περιορισμοί στη συνταγογράφηση. Εντονη αντίδραση των γιατρών



Την έντονη αντίδραση των γιατρών έχει προκαλέσει το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας να θέσει νέα περιοριστικά όρια στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ΦΕΚ 3663/28.8.2018, μειώνονται κατά 20%, τα όρια στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι το νέο μέτρο δεν έχει λάβει «υπόψη τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης και η ασφάλεια του ασθενή», ενώ έχει βασιστεί σε γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια.

«Η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ο ΙΣΑ ζητά η  συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων να εξαιρεθεί από τα όρια συνταγογράφησης καθώς βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που θέτει η ίδια η πολιτεία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα ακόμα αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο  μέτρο που υποβαθμίζει την περίθαλψη του ασθενή. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, το συμφέρον του ασθενή και της Δημόσιας υγείας.
 
Καλούμε το υπουργείο Υγείας, να σταματήσει να αντιμετωπίζει  την υγεία, με προχειρότητα και να βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς, για να πιάσει τους στόχους που έχουν επιβάλλει οι δανειστές. Ο εξορθολογισμός των δαπανών θα επιτευχθεί θέτοντας τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και μέσω της θέσπισης πρωτοκόλλων διαγνωστικών-θεραπευτικών που αποτελούν αιτήματα του ιατρικού κόσμου.