Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Μάνη: Ποινή φυλάκισης 25 ετών στον άνδρα που έκαψε τον πατριό του



Ο 35χρονος άνδρας που ήταν πρωταγωνιστής στην οικογενειακή τραγωδία που διαδραματίστηκε ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2018 στον Άγιο Νικόλαο Δυτικής Μάνης, κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις πράξεις που κατηγορείται, της ανθρωποκτονίας του πατριού του εκ προθέσεως και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της μητέρας του και του εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος γείτονα.

Όπως μετέδωσε το tharrosnews.gr το δικαστήριο κατά πλειοψηφία για τις δύο πρώτες κατηγορίες και ομόφωνα για την τρίτη αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού, ως επικουρικό ισχυρισμό που είχε ζητήσει η υπεράσπιση, αλλά όχι το ακαταλόγιστο. Ορίσθηκε, δε, η κράτησή του στην Ψυχιατρική Μονάδα των φυλακών Κορυδαλλού και όχι σε εξωτερικό ψυχιατρικό ίδρυμα.

Με την αναγνώριση του μειωμένου καταλογισμού ο κατηγορούμενος γλίτωσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Κάθειρξη 25 ετών
Αργά το βράδυ της Δευτέρας και έπειτα από πολύωρη διάσκεψη η Έδρα του Μεικτού Ορκωτού Γυθείου έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για την ανθρωποκτονία με ψήφους 6-1 (έξι δέχτηκαν το μειωμένο καταλογισμό και ένας ζήτησε να αναγνωρισθεί το ακαταλόγιστο), για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ψήφους 5-2 (πέντε δέχτηκαν το μειωμένο καταλογισμό και δύο ζήτησαν να αναγνωρισθεί το ακαταλόγιστο) και ομόφωνα για τον εμπρησμό με μειωμένο καταλογισμό. Για τη ανθρωποκτονία το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 18 ετών, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας 10 χρόνια και για τον εμπρησμό 6 χρόνια. Συνολικά για όλες τις πράξεις του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 25 ετών.

Ο ποινικολόγος πολιτικής αγωγής, Νίκος Μουτεβελής, που εκπροσωπούσε την αδελφή του θύματος, αναφερόμενος στην υπόθεση δήλωσε: «Επιθυμία των συγγενών του θύματος του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος ήταν να αποδοθεί δικαιοσύνη και γενικά μέσω της ποινικής διαδικασίας να υπάρξει κάποια ηθική αποκατάσταση για το άδικο και αποτρόπαιο έγκλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ως συνήγορος πολιτικής αγωγής προσπάθησα να στοιχειοθετήσω ότι ο κατηγορούμενος είχε επίγνωση της πράξης του και ότι η όποια ψυχική διαταραχή δεν του στερούσε τη δυνατότητα να αντιληφθεί τον άδικο χαρακτήρα της πράξης.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να δεχτούμε το ακαταλόγιστο, το οποίο θα οδηγούσε σε απαλλαγή του δράστη. Το έργο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, και έπειτα από μία μακροσκελέστατη και άκρως αναλυτική διαδικασία, η οποία άρχισε στις 9.00 το πρωί και τελείωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, έγινε αντιληπτό σε τακτικούς δικαστές και ενόρκους ότι ο κατηγορούμενος δεν έπρεπε να απαλλαγεί βάσει του άρθρου 34 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει απαλλαγή από την κατηγορία σε περίπτωση που ο δράστης βρίσκεται σε νοσηρή διατάραξη των πνευματικών λειτουργιών του, η οποία του στερεί την ικανότητα αντίληψης του άδικου χαρακτήρα της πράξης.

Μολονότι αναγνωρίστηκε ελαττωμένη ικανότητα προς καταλογισμό, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό περί ακαταλόγιστου, αλλά και τους ισχυρισμούς περί ελαφρυντικών, οπότε καταδίκασε τον κατηγορούμενο για όλες τις πράξεις του σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών, γεγονός που ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους εντολείς μου, οι οποίοι ένιωσαν ότι έλαβαν την ελάχιστη ηθική ικανοποίησή».