Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Λαγκάρντ: Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται «καλή τη πίστει»



Το ΔΝΤ εργάζεται για να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, τόνισε η γενική διευθύντρα του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg, στον απόηχο των διαρροών του Wikileaks, που έχουν βάλει φωτιά στη διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών.

«Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη διευθέτηση του ελληνικής κρίσης, διαπραγματευόμενοι με καλή πίστη» επισήμανε η κ. Λαγκάρντ αναφερόμενη εμμέσως στις αποκαλύψεις των WikiLeaks.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό χρέος, κατέστησε σαφές ότι για το Ταμείο η βιωσιμότητά του, παραμένει σε προτεραιότητα. «Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, εντός ενός πλαισίου διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση του ΔΝΤ να συναινέσει σε χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, απάντησε ότι «όλα θα πρέπει να υπολογιστούν».

«Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες, τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα», σημείωσε.

Θέλουμε διατηρήσιμα μέτρα τα οποία θα διαρκέσουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα, υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

«Προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε με πολύ ικανά στελέχη την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ερωτηθείσα για τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ότι «έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά θα συνεχίσουμε, γιατί είμαστε εκεί για τους πολίτες».

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ θα συναντηθεί σήμερα με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.