Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λαγκάρντ για Ελλάδα: Θέλαμε να είμαστε «αδίστακτα ειλικρινείς»



Υπεραμύνθηκε η γενική διευθύντρια των εκθέσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με αφορμή τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, τονίζοντας ότι το Ταμείο προσπάθησε να είναι «αδίστακτα ειλικρινές». Σε ομιλία της σε εκδήλωση για τη διαφάνεια που οργάνωσε το Atlantic Council, επέμεινε και στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό.

«Οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν στις εκθέσεις μας και τα συμπεράσματά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε και έμπιστοι σύμβουλοι αλλά και αδίστακτα ειλικρινείς (ruthless truth-teller) με τα ευρήματά μας», τόνισε η Λαγκάρντ.

Σημείωσε ακόμη ότι «αναγνωρίσαμε τις θυσίες των Ελλήνων. Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες».

Επέμεινε ειδικότερα στο φορολογικό, όπου επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας», ανέφερε σχετικά.

Σημείωσε ακόμη πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητά του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.