Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

17 °C

Σήμερα, 23. Σεπτεμβρίου 2021

Κυβερνοεπίθεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης: Διέρρευσαν δεδομένα του Γ.ΜπουτάρηΈναν φάκελο με συνολικά 50 αρχεία Pdf του Γιάννη Μπουτάρη διέρρευσαν στο dark web, το λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» οι δράστες της κυβερνοεπίθεσης που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Ιουλίου στους servers του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των εν λόγω αρχείων βρίσκονται εκθέσεις οικονομικών ελέγχων στον δήμο, διαγωνισμοί, κάποιες κατόψεις ακινήτων, δικαστικές αποφάσεις κυρίως για θέματα εκλογών, αλληλογραφία με διάφορους φορείς, μηνιαία έντυπα δήλωσης παρουσιών εργαζομένων, αλλά και δεδομένα που αφορούν στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και ειδικότερα φωτοτυπία του διαβατηρίου του και αντίγραφο μισθοδοσίας του.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν έχουν υποκλαπεί άλλα προσωπικά δεδομένα, πέρα από αυτά του πρώην δημάρχου και το γιατί οι hackers επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν μόνο τα συγκεκριμένα αρχεία ή αν αυτό ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν παλαιότερες χρονιές φτάνοντας κυρίως έως το 2016, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει έως σήμερα, αν είναι τα μοναδικά που έχουν στην κατοχή τους οι επιτήδειοι ή αν είναι ένα μικρό μέρος από όσα υπέκλεψαν, εκβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να πάρουν χρήματα για να μην τα διαρρεύσουν στο σύνολο τους, όπως είναι σύνηθες στις επιθέσεις τύπου ransomware.

Χτυπήθηκε και το χαρτογραφικό portal

Σύμφωνα με πληροφορίες, «χτυπήθηκε» από την επίθεση το χαρτογραφικό πόρταλ του δήμου (Τμήμα Γεωχωρικών Πληροφοριών) GIS, ένα εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό, τόσο για τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, όσο και για τους πολίτες και τους μηχανικούς.

Ο server της συγκεκριμένης πλατφόρμας μολύνθηκε από το κακόβουλο λογισμικό, με αποτέλεσμα τα δεδομένα του να έχουν κρυπτογραφηθεί και να μην είναι πλέον προσβάσιμα από κανέναν.