Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 -

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα γυρίσουμε στις τιμές που είχαμε προ τριετίας»Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον real.fm, ξεκαθάρισε πως η ακρίβεια θα είναι πλέον μια πραγματικότητα για τους πολίτες που ήρθε για να μείνει. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν θα γυρίσουμε στις τιμές που είχαμε προ τριετίας» κάτι που αν μη τι άλλο, φανερώνει την αδυναμία αυτής της κυβέρνησης να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών που βλέπουν το εισόδημα τους να εξανεμίζεται ταχύτατα, χωρίς οι περισσότεροι να μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απολύτως αναγκαία για το νοικοκυριό και την οικογένεια τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα περί της αύξησης των μισθών και έδωσε την υπόσχεση για «αποκλιμάκωση των τιμών».

Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ περιγράφει μια πολύ κακή εικόνα για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος, που προέρχεται από εργασία.

«Το συνδυασμένο αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της υστέρησης των πραγματικών μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα είναι το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης – PPS) το 2023 να αποτελεί το χαμηλότερο στην ΕΕ-27» σημειώνει η Έκθεση που προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο ωρομίσθιο στην ΕΕ-27 στους κλάδους: “Κατασκευές”, “Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες”, “Δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα” και “Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία”».

Συνολικά, την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ-27.

Επομένως, η Ελλάδα όχι απλώς δεν συγκλίνει με την ΕΕ-27 σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, αλλά αποκλίνει ταχύτατα και από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και από τις περιφερειακές χώρες, που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο ραγδαία».

Αναφερόμενος στην επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα έσοδα θα είναι σχεδόν 300 εκατ. ευρώ και ότι αυτά θα κατευθυνθούν στους ευάλωτους και κυρίως στους συνταξιούχους στο τέλος του έτους.

«Η ενίσχυση θα δοθεί τα Χριστούγεννα ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εστίασε στις αυξήσεις των μισθών αν και όπως παραδέχθηκε «η αύξηση έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια».

Ειδικότερα, ο ίδιος επεσήμανε «δεν πρέπει να ξεχνάμε που ήμασταν το 2019 και πόση έμφαση δίνεται στην αύξηση των ονομαστικών μισθών. Ήδη αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και ο μέσος.

Οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».

Όσον αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «δεν θα αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία της απόφασης» αν και εξετάζει το ενδεχόμενο βελτιώσεων.

«Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στον κατώτατο μισθό» σχολίασε ο ίδιος.

«Πήραμε τη σημαντική απόφαση να μονιμοποιήσουμε το μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί, γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση των ΜΜΜ δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Το ίδιο και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος, για να πάει στη δουλειά του. Όσοι εισηγούνται μείωση ΦΠΑ πρέπει να μας πουν πότε θα τον αυξήσουν. Θέλω να περάσει η συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Η ακρίβεια υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή».

 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά:
 

Για την κρίση χρέους στην Ευρώπη

«Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η κρίση να έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της πατρίδας μας, αλλά όποια κρίση υπάρχει στην ευρωζώνη, ειδικά στη Γαλλία, μας ανησυχεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση, στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμη, να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής κατά αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών να αξιολογηθεί το πρόγραμμά του. Εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά».

Για τη νέα ηγεσία της ΕΕ

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο. Εκτιμώ ότι θα είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την επόμενη 5ετία. Θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία ΕΛΚ, σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι. Σε απόλυτο αριθμό ψήφων δεν υπήρξε έκρηξη στα κόμματα πιο δεξιά από τη ΝΔ».

Πρόσθετες παρεμβάσεις ανακοινώνει ο Φλωρίδης

Για ενδοοικογενειακή βία με αφορμή την υπόθεση Λύτρα: «Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον ποινικό κώδικα, για να αντιμετωπίσουμε την ενδοοικογενειακή βία. Εδώ δικαιωθήκαμε απόλυτα. Αυτή τη στιγμή, κάθε μέρα, γίνονται συλλήψεις με στοιχειοθετημένες δικογραφίες. Μόνο από την αρχή του χρόνου στο ΑΤ Ομόνοιας έγιναν 216 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. Σε λίγη ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ανακοινώσει και πρόσθετες παρεμβάσεις. Δεν ασχολούμαστε μόνο με τους προβεβλημένους. Σήμερα εκατοντάδες γυναίκες μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά. Σημαντική καινοτομία το panic button έχει στην κυριολεξία σώσει ζωές. Έχουν αρχίσει να μιλάνε και τους βγάζω το καπέλο. Δεν είναι εύκολο».

Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

«Δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της πολιτικής απόφασης. Φαντάζομαι κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στο ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος. Ήταν μια παρέμβαση που είχαμε πει προεκλογικά, για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, και αυτό μας επιτρέπει να στηρίξουμε την ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία. Έχω ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο, αν υπάρχει περιθώριο για σημειακές παρεμβάσεις, αυτές να γίνουν».

Για ανασχηματισμό

«Αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν πετύχαμε τον στόχο που θέσαμε. Οι πολίτες μάς έστειλαν ένα μήνυμα. Είτε με την ψήφο, είτε και με τη συνειδητή αποχή. Με την ακρίβεια και την υγεία θα ασχοληθούμε πολύ, αλλά δεν μπορεί να δούμε αποτελέσματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν υποτιμώ το έργο των προκατόχων. Κάναμε αλλαγή στο υπουργείο Εσωτερικών και το πρώτο που ζήτησα είναι επιτάχυνση στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ».

Για τις διοικήσεις των νοσοκομείων

«Δεν μπορεί να ζητάμε από το κράτος να βάλει αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και μετά να παραπονιόμαστε. Βάλαμε το τεστ δεξιοτήτων. Μην έχουμε αμφιβολίες ότι υπήρχαν και πολιτικά κριτήρια για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων. Είπαμε ότι θα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, όλα αυτά δημιουργούν συγκρούσεις και αντιστάσεις. Δεν είναι αποδεκτό να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από τη στιγμή που βγαίνουν οι επιτυχόντες μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα. Έχουμε μεγάλες δεξαμενές νέων εργαζόμενων που θα βοηθήσουν τη δημόσια διοίκηση».

«Περισσότεροι μνηστήρες και από όσους είχε η Πηνελόπη» στην Κεντροαριστερά

«Είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το έχουμε μέχρι στιγμής, δεν έχω δει μια σοβαρή αντιπρόταση πολιτική. Ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση βλέπω την ίδια τοξικότητα και το λαϊκισμό με το παρελθόν. Πέρασε αρκετά κάτω από τον πήχη που είχε θέσει στις ευρωεκλογές».

Για το κριτήριο των πολιτών είπε ότι: «Δεν ψήφισαν Μητσοτάκη επειδή είναι ψηλός ή τους άρεσε το μαλλί μου, αλλά άκουσαν μια σοβαρή πολιτική πρόταση, αντίθετα βλέπω στην αντιπολίτευση κλισέ και τσιτάτα και προσωπικές φιλοδοξίες και περισσότερους μνηστήρες από όσους είχε η Πηνελόπη».

Για τις μεταναστευτικές ροές

«Είχαμε μεγάλη αύξηση των ροών πέρσι τον Αύγουστο, είναι σημαντικά μειωμένη τώρα, αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε τις ροές με ισχυρή αποτροπή στις θάλασσές μας, και οι διακινητές αλλάζουν τον τρόπο που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα με αυτό το άθλιο εμπόριο. Η συνεργασία με την Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί καλά. Δεν έχω αντίθετη ένδειξη. Δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζει ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής από τη μία στιγμή στην άλλη. Για πρώτη φορά έχουμε κινητικότητα για την θεολογική σχολή της Χάλκης, για πρώτη φορά βλέπω θετική αντίδραση. Η πολιτική μας εξακολουθεί να είναι αυτοπεποίθησης».

Για τη Βόρεια Μακεδονία: Θα το θέσω στο ΝΑΤΟ

«Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Ο πρωθυπουργός αν επιμείνει θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση, όταν θα συναντηθούμε στο ΝΑΤΟ. Θα το θέσω και νομίζω ότι θα έχουμε και πολλούς συμμάχους. Κατοχυρώθηκε μια ονομασία έναντι όλων, αλλιώς θα έχει προβλήματα όχι μόνο διμερή αλλά και μέσα στο ΝΑΤΟ».

Για τον Φρέντι Μπελέρη

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσει να ορκιστεί στο Στρασβούργο στις 16 Ιουλίου και να μπορέσει να ψηφίσει για την Ούρσουλα γιατί κάθε ψήφος μετράει».

Για την ακρίβεια

«Σε δύο με τρεις μήνες θα δούμε το αποτέλεσμα. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις. Θα επιμείνω και για ευρωπαϊκή παρέμβαση, και θέλω να προσθέσω και μια φράση γιατί υπάρχει ζήτημα με τις πολυεθνικές, δεν θα διστάσω να δημοσιοποιήσω αυτά που κάνω για να υποστούν και το κόστος της φήμης. Είδατε και με τα διυλιστήρια, αν κρίνουμε ότι υπάρχει λόγος για έκτακτη παρέμβαση θα το κάνουμε. Βάζουμε μέτρα παρεμβατικά στην αγορά γιατί πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση. Το λάδι είναι χρηματιστηριακό αγαθό, δεν μπορεί να παρέμβω σε αυτό, αλλά συμπαρασύρει τις τιμές. Ικανοποιημένος θα είμαι όταν θα αρχίσω να βλέπω μειώσεις τιμών, δεν θα γυρίσουμε στις τιμές όπως ήταν πριν 3 χρόνια αλλά ούτε και οι μισθοί είναι σε αυτά τα επίπεδα».