Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023 -

Κρήτη: "Θερμή" υποδοχή στον Υπουργό ΥγείαςΔεκτός έγινε με έντονες αποδοκιμασίες ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός,κατά την άφιξή του σήμερα στο ΠΑΓΝΗ.

Μάλιστα κάποιοι εκφράζοντας την αγανάκτησή τους έκαψαν τα ειδοποιητήρια του Κατρούγκαλου μπροστά στον Υπουργό.

Ο κ. Ξανθός μετά τη... "θερμή" υποδοχή που του επεφύλαξαν, δήλωσε:

"Είναι δικαιολογημένη και αναμενόμενη η αντίδραση του κόσμου. Δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Έχουμε την ωριμότητα σε μια δύσκολη φάση να αναζητήσουμε διαύλους επικοινωνίας αλλά και συνεννόησης. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, η πολιτική ηγεσία οφείλει να ακούσει τις αντιδράσεις και τις απόψεις του κόσμου. Υπάρχουν περιθώρια γόνιμου και πολιτισμένου διαλόγου."

Νωρίτερα, από την Περιφέρεια Κρήτης, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο κ. Ξανθός προχώρησε σε μία πολιτική δήλωση για το ζήτημα του ανασχηματισμού. Ο Υπουργός απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι "Έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα, υπάρχουν εκκρεμότητες που χειρίζεται ο Πρωθυπουργός. Θα υπάρξει ριστάρτ κυβερνητικό. Αλλάζουν τα πρόσωπα αλλά όχι η κυβερνητική πολιτική". Για τη μάχη που δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο Υπουργός τόνισε ότι "Με αξιοπρέπεια να σταθούμε στην Ευρώπη για να κλείσουν τα θέματα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης».

Για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση και δημιουργία νέων δομών στο χώρο της υγείας, μέσω ΕΣΠΑ και με τη βοήθεια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης.

 

Παραδέχθηκε ότι οι πόροι δεν είναι πολλοί και πρόσθεσε ότι το ποσό που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από το τι χρήματα θα δοθούν σε επόμενη φάση από τη δημοπράτηση και πόσα χρήματα θα δοθούν τελικά στο Βενιζέλειο για να μπορέσουν να προχωρήσουν κι άλλα έργα, όπως τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας αστικού τύπου "Σημαντικό η κατανομή των όποιων πόρων να γίνεται με δίκαιο τρόπο και βάση των αναγκών και όχι με τοπικιστική λογική", τόνισε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για 25 νέες δομές με 325 θέσεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού και για νέο μοντέλο κάλυψης των αναγκών της Κρήτης.

Αναφορικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, ο Υπουργός τόνισε: «Είναι πολλές οι ανάγκες και προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα και καλύτερα τα θέματα» Ειδικότερα στις δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση σήμερα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Εξετάσαμε πως θα προχωρήσει γρήγορα ο σχεδιασμός που έχει κάνει το Υπ. Υγείας για να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Υποδομών, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ΠΕΠ Κρήτης σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας των υποδομών του και μια νέα σημαντική πολιτική παρέμβαση που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Εξετάσαμε όλα τα έργα που έχουν προτεραιοποιηθεί. Για το Βενιζέλειο πιστεύουμε ότι μόλις δημοπρατηθεί το έργο, που είναι στη τελική φάση και ανάλογα με την έκπτωση που θα προκύψει θα μπορέσουμε να εντάξουμε πιθανότατα σε δεύτερο χρόνο και έργα τα οποία είναι αναγκαία όπως αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, εξοπλισμού κ.α. με στόχο την ισόρροπη παρέμβαση σε όλους τους νομούς. Άλλες υποδομές Το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στα Χανιά που θέλουμε να το ολοκληρώσουμε και να τεθεί σε λειτουργία. Ενίσχυση πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων ιδιαίτερα στη νότια πλευρά της Κρήτης με κατανομή πόρων με δίκαιο τρόπο και με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες των περιοχών. Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Έχει γίνει ανασχεδιασμός από το Υπουργείο Υγείας με προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι άλλοι δυο άξονες που είναι η ψυχική υγεία και οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Ο προϋπολογισμός κυμαίνεται μεταξύ 15-20 εκ. ευρώ. Το πλάνο είναι να αναπτυχθούν 25 νέες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Κρήτη που λέγονται Τοπικές Μονάδες Υγείας με κατανομή ανά νομό, με στελέχωση οικογενειακών γιατρών περίπου στους 150 και συνολικά με μια κάλυψη σε προσωπικό περίπου 325 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτές οι δομές είναι ένα νέο μοντέλο λειτουργίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας πιο αποκεντρωμένο, θα καλύπτει ένα συγκεκριμένο πληθυσμό, στόχος, 10-12 χιλ. και αυτό συνεπάγεται την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε: «Εμείς από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια, είμαστε πανέτοιμοι για την δημοπράτηση του Βενιζελείου, (Β΄φάση), που έχει καθυστερήσει εξαιτίας όμως του τρόπου δημοπρασιών με ένα νόμο τον Αύγουστο του 2016. Θεωρούμε όμως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης αυτού του σημαντικού έργου στον τομέα της υγείας για όλη την Κρήτη. Με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, του Υπουργείου, των φορέων υγείας, και των υπηρεσιών επιχειρούμε την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί προς όφελος των πολιτών».