Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κρήτη: Δωρεάν μετακίνηση φοιτητών με τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ



Δωρεάν μετακίνηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Τις συμβάσεις για τη δωρεάν μετακίνηση 162 δικαιούχων φοιτητών στα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ του νησιού μέσω κάρτας απεριορίστων διαδρομών υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε παρουσία εκπροσώπων των πανεπιστημιακών, τεχνολογικών ιδρυμάτων και των ΚΤΕΛ, ενώ παράλληλα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η στήριξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας.

«Υπεγράφησαν σήμερα μαζί με τα ΚΤΕΛ, αστικά και υπεραστικά, οι δωρεάν μετακινήσεις των δικαιούχων φοιτητών. Συνεργαστήκαμε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κύριο αντιπρύτανη για να δούμε το μεγάλο θέμα των φοιτητικών εστιών. Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας να στηρίζει, σε συνεργασία πάντα με τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού, σήμερα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, να βρούμε τους τρόπους ούτως ώστε να υπάρχει αυτό το χρηματοδοτικό "εργαλείο" για να μπορούν να γίνουν νέες φοιτητικές εστίες. Για αυτόν τον λόγο εμείς θα υποστηρίξουμε οικονομικά τις απαραίτητες μελέτες που χρειάζονται για να γίνουν, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι μόλις βρεθεί η χρηματοδότηση», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρρας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα αποτελεσματική τη συνάντηση στη Περιφέρεια τονίζοντας: 

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα αιχμής που έχουν να κάνουν καταρχήν με τη διαβίωση των φοιτητών μας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη δωρεάν μεταφορά τους με τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ στο νησί. Υπογράφηκαν συμβάσεις, ούτως ώστε να διευκολυνθεί οικονομικά η μετακίνηση των φοιτητών από την εστία στο Πανεπιστήμιο και από το Πανεπιστήμιο στις εστίες».

Για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο ο κ. Ζώρρας υπογράμμισε: 

«Το δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήσαμε ήταν η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών. Έχει ξεκινήσει η συζήτηση, τα προγράμματα θα "τρέξουν" πάρα πολύ γρήγορα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό "εργαλείο", τους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης και χρηματοδότησης και να είστε σίγουροι ότι το θέμα των εστιών θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Οι καλές φοιτητικές εστίες είναι ο "καθρέφτης" ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως πρώτο ίδρυμα στη χώρα, δικαιούται να έχει την καλύτερη εικόνα και σε αυτό το κομμάτι και αυτό θα γίνει. Επίσης, συζητήσαμε το θέμα συντήρησης των υπαρχόντων εστιών, οι οποίες είναι παλιές και πρέπει να επισκευαστούν».