Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου: Αγωνία για τις τράπεζες



Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριου μετά τις χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις που οδήγησαν τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε πτώση 21,74%.

Υπουργείο Οικονομίας, Εποπτικές αρχές και οι τράπεζες περιμένουν την πορεία του Χρηματιστηρίου με αγωνία και μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στο ενδεχόμενο επανάληψης των πιέσεων υπάρχει  ο κίνδυνος η κρίση να ξεφύγει από τα όρια του χρηματιστηριακού πανικού και να λάβει συστημικά χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε σχετικά πως η τράπεζα «δεν αναμένει να υπάρξει ουσιώδης επίπτωση στην οικονομική και κεφαλαιακή της κατάσταση ως αποτέλεσμα του διενεργούμενου από την Τράπεζα της Ελλάδος εποπτικού ελέγχου σε σχέση με παλαιότερα θέματα συμμόρφωσης προς το εποπτικό πλαίσιο και τις εσωτερικές διαδικασίες». Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την Τράπεζα, λόγω της ευρύτερης σύγχυσης που είχε δημιουργηθεί εδώ και αρκετό διάστημα για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και γενικότερα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με τα θέματα κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει το ΔΝΤ για τις τράπεζες, ο εποπτικός έλεγχος στην Πειραιώς πυροδότησε ξεπούλημα των μετοχών.

 
Σε μεγάλο βαθμό, η πτώση ήταν αυτοτροφοδοτούμενη, καθώς μετά την αρχική υποχώρηση στη μετοχή της Πειραιώς ενεργοποιήθηκαν stop loss, δηλαδή όρια που έχουν τεθεί σε επαγγελματικά χαρτοφυλάκια και αυτοματοποιημένα προχωρούν σε πωλήσεις για να περιορίσουν τη ζημία στην περίπτωση που μια μετοχή υποχωρήσει πέρα από ένα σημείο. Δεδομένου ότι πρόκειται για τραπεζική μετοχή που περιλαμβάνεται  σε πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια, η ενεργοποίηση των stop loss δημιούργησε χαρακτηριστικά πανικού στις πωλήσεις καθώς η μια εντολή πώλησης συσσωρεύονταν πάνω στην άλλη.

Όπως ανέφεραν τραπεζίτες είναι αναγκαίο από σήμερα να υπάρξει σταθεροποίηση γιατί η χρηματιστηριακή αναταραχή εκδηλώνεται σε μια ευαίσθητη  περίοδο για τις τράπεζες όπου κρίσιμα θεσμικά θέματα είναι ανοικτά. Η ηρεμία πρέπει να επανέλθει το ταχύτερο δυνατόν, γιατί μια χρηματιστηριακή κρίση στον τραπεζικό τομέα είναι εξ ορισμού επικίνδυνη και καταστρέφει τις προσπάθειες να οικοδομηθεί θετικό κλίμα στην οικονομία.