Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Κουτρουμάνης: «Τo πρόβλημα του ασφαλιστικού συνδέεται με το πρόβλημα της οικονομίας»



Την ανησυχία του για τον νέο ασφαλιστικό νόμο, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γεώργιος Κουτρουμάνης, από την Λάρισα όπου βρέθηκε στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωσης για το ασφαλιστικό, που διοργάνωσε η τοπική Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Γεώργιος Κουτρουμάνης, σε δηλώσεις του τόνισε πως, ενώ είμαστε λίγες εβδομάδες πριν έναρξη της εφαρμογής του νέου νόμου, «πολλά πράγματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί για το τι θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, όπου συνδέεται η εισφορά τους με τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου».

 

Σε σχέση με το θέμα των μειώσεων των συντάξεων, ο πρώην υπουργός τόνισε πως υπάρχει περικοπή στις συντάξεις, σημειώνοντας πως «υπάρχουν περικοπές, ενώ οι δαπάνες δεν φαίνεται να μειώνονται γιατί προστίθενται συνεχώς και νέοι συνταξιούχοι».

ΟΓεώργιος Κουτρουμάνης διαπιστώνει πως βρισκόμαστε σε φάση μείωσης των συντάξεων που φτάνει στο 20%, ενώ έθεσε και το ζήτημα αν αυτή η μείωση θα αφορά και του παλιούς συνταξιούχους.

«Για το ασφαλιστικό δεν υπάρχουν περιθώρια, γιατί οι συντάξεις έχουν μειωθεί και στο παρελθόν» είπε ο πρώην υπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως το πρόβλημα του ασφαλιστικού συνδέεται με το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας. «Το πρόβλημα έχει να κάνει με τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, με την ύφεση, αλλά και λόγω ότι η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε αναδιάρθρωση», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Στην βάση αυτή, εξέφρασε την θέση του πως είναι σε εντελώς λάθος η κατεύθυνση, η συζήτηση για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όπως τόνισε, αυτό που χρειαζόταν ήταν «να γίνει ένας απολογισμός και μια συζήτηση, εάν αυτά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί έχουν αποδώσει», ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε «πως θα περίμενε κανείς να μην θέσει στο τραπέζι πάλι θέματα για παραπέρα ελαστικοποίηση, αλλά το πώς θα επαναρυθμισθεί η αγορά εργασίας και θα εφαρμοστούν στοιχειώδεις κανόνες».