Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Κοτζιάς: Να αποτρέψουμε τις τάσεις κατακερματισμού της Ευρώπης



Σε τροχιά περαιτέρω ανάπτυξης -και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς- προχωρούν οι σχέσεις Ελλάδας και Τσεχίας όχι μόνο σε επίπεδο διμερούς συνεργασίας, αλλά και για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ευρώπη.

Την κοινή τους βούληση προς αυτή την κατεύθυνση εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χθες, μετά τη συνάντηση τους στην Πράγα, στην οποία ο κ. Κοτζιάς πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη.

«Το θέμα που μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή είμαστε χώρες που έχουμε περίπου τον ίδιο πληθυσμό, και μας ενδιαφέρει το μέλλον του συνόλου της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Ζαοράλεκ.

«Μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί πάρα πολύ, και τους δύο» σημείωσε, από την πλευρά του, και ο κ. Κοτζιάς. «Πρέπει να βοηθήσουμε για να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στους εταίρους μας, τις κοινωνίες μας και τους θεσμούς για το μέλλον της Ευρώπης» επισήμανε, εξηγώντας ότι πρέπει να συμφωνηθεί το πως επιδιώκουμε να είναι και να αναπτύσσεται η Ευρώπη στον 21ο αιώνα, ποιο είναι το όραμα και με ποιες αρχές και αξίες θα ενισχυθεί ώστε να αναπτυχθεί η κοινωνική Ευρώπη και να ξαναγίνει ελκυστική στους πολίτες της και στη νέα γενιά. «Πρέπει να αποτρέψουμε τις τάσεις κατακερματισμού της Ευρώπης» υπογράμμισε.