Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κοστέλο: Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους



Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει σήμερα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία, ο κ. Κοστέλο είπε ότι σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την αγορά.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία όμως, όπως είπε, στέλνουν ένα χρήσιμο διπλό μήνυμα. Αφενός, η πορεία στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι εύθραυστη και η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των πολιτικών και αφετέρου, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν συνέστησε παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στη μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική. Οπως είπε χαρακτηριστικά, είτε τα αγαπάμε είτε όχι, τα προγράμματα προσαρμογής έχουν μια δομή. Υπάρχει το μνημόνιο, υπάρχουν οι τακτικές αξιολογήσεις. Με λίγα λόγια, τα προγράμματα παρέχουν οργάνωση της οικονομικής πολιτικής.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα λειτουργήσει η οικονομική πολιτική στη συνέχεια, ώστε να είναι συντονισμένη, ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον ρυθμό ανάπτυξης.

Σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Κοστέλο, υπήρξε επιτάχυνση της ανάπτυξης η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός της εξόδου από το πρόγραμμα. «Προσοχή, να μην υπάρξει παρερμηνεία της αναπτυξιακής δυναμικής. Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κοστέλο επανέλαβε, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι χρειάζεται πλήρης εφαρμογή και πλήρης υιοθεσία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές σε ορίζοντα 5-10 ετών, συνιστώντας και πάλι προσοχή, διότι όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες, μετά το τέλος του προγράμματος, υπάρχει μια φυσική ροπή προς χαλάρωση.

Τέλος, εκτίμησε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία τόσο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και για το πακέτο μέτρων του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας.