Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Σε μία εβδομάδα αύξηση στους 99 οι νοσηλευόμενοι



Ραγδαία είναι η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω Covid 19 σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται 244 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, έναντι 145 που νοσηλεύονταν την προηγούμενη Κυριακή. Υπάρχει, δηλαδή, μία αύξηση 99 ασθενών στα νοσοκομεία, σε διάστημα μόλις επτά ημερών.

Από τους 244, οι 75 νοσηλεύονυται σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 75, οι 23 είναι διασωληνωμενοι.

Μεγάλο πρόβλημα φέρεται να εντοπίζεται στη Λάρισα, καθώς εκεί τα ποσοστά των σοβαρών περιστατικών, σε σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύονται, είναι αρκετά μεγάλα. Πιο συγκεκριμένα, από τους 20 ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 14 είναι στον θάλαμο αρνητικής πίεσης, οι 4 σε ΜΕΘ και μόλις δύο σε απλή κλινική Covid-19.

Την περασμένη Κυριακή, οι νοσηλείες λόγω Covid 19 ήταν 145, εκ των οποίων οι 72 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και αρνητική πίεση.

 

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα θεωρούνται οι επόμενες ημέρες, κι ενώ ήδη από την 1η Αυγούστου έχουν καταγραφεί επισήμως 2.635 κρούσματα.

Η Αττική βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των ειδικών, ενώ από αύριο τίθενται σε ισχύ έκτακτα μέτρα. Ήδη, από τα 1.489 κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, τα 468 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο, ενώ η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές και ειδικά των νέων, θέτει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το μέτρο της απαγόρευσης λειτουργίας για μπαρ και καταστήματα διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί επεκτείνεται και στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων.

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τους εργαζόμενους που υπάγονται σε ευπαθείς ομάδες, που τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα εργάζονται είτε με τηλεργασία είτε back office, κατ' επιλογή του εργαζομένου μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Δύο θάνατοι και 217 κρούσματα ανακοινώθηκαν την Κυριακή

 

Άλλα 217 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, καταγράφησαν άλλοι 2 θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 228. Λίγες ώρες αργότερα, στη λίστα των θανάτων προστέθηκαν μία ακόμη 81χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ και μία 74χρονη που κατέληξε στο «Παπανικολάου», ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 230.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 24 ασθενείς, με μία εξ αυτών ηλικίας 17 ετών, που βρίσκεται στο ΑΧΕΠΑ, ενώ στις 18 είναι εισαγόμενα.  

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή, 73 κρούσματα καταγράφονται στην Αττική και 37 Θεσσαλονίκη.  Παράλληλα, στην Κρήτη καταγράφονται 25 κρούσματα, εκ των οποίων τα 11 στην Περιφέρεια Χανίων, 11 στην περιφέρεια Ηρακλείου και 1 στο Λασίθι. 

Αναλυτικότερα:

-        15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-        3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
-        73 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
-        37 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές και 8 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
-        2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
-        11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
-        10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
-        5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
-        3 κρούσματα Π.Ε. Μαγνησίας , 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
-        8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
-        14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
-        2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου,  τα οποία αναφέρουν επαφή με γνωστό κρούσμα
-        1 κρούσμα στην Π.Ε. Λαρίσης

Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ αναφέρει: 

«Σήμερα ανακοινώνουμε 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7075, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

1667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

diagramma_krousmata

24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 50.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 228 θανάτους συνολικά στη χώρα.

diagramma_thanastoi

79 (34.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω». 

xartis_diaspora

Νέο σποτ με επίκεντρο τους νέους

Το ζήτημα των νέων μέτρων αναμένεται ότι θα συζητηθεί και κατά την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Πάντως, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε νέο σποτ«Μετά την επιστροφή, προσέχουμε διπλά. Φοράμε μάσκα παντού. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε μακριά από ευπαθείς ομάδες. Και σταματάμε εδώ τη διασπορά. Μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό», είναι το μήνυμα του βίντεο.

Έκκληση στους νέους απηύθυνε και ο πρωθυπουργός, που τους κάλεσε να αυτοαπομονωθούν και να φορούν μάσκα επιστρέφοντας από τις διακοπές τους για μία εβδομάδα.

Διασωληνωμένη 17χρονη, θετικό στον κορωνοϊό βρέφος 3 μηνών

Πέραν των αριθμών, που δείχνουν την εξάπλωση και διασπορά του κορωνοϊού, προβληματισμό προκάλεσε η είδηση ότι 17χρονη νοσηλεύεται διασωληνωμένη  στο ΑΧΕΠΑ.

Η κοπέλα νοσηλευόταν από την Παρασκευή στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη με την κατάσταση της να παρουσιάζει επιδείνωση και τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η 17χρονη δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι βρέφος 3 μηνών στην Έδεσσα βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Η διάγνωση έγινε τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ πλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα και για τους γονείς του.

Η είδηση προκαλεί σοκ, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται διάγνωση στη χώρα μας σε βρέφος τέτοιας ηλικίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μωρό εμφανίζει καλή κατάσταση και νοσηλεύεται στο σπίτι του.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας: 

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Ήδη από το Σάββατο 15 Αυγούστου έχουν τεθεί σε εφαρμογή ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο, ήτοι:
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
- ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας

- Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.