Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα. Τα νέα έκτακτα μέτρα



Συνολικά 84 είναι οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των Αρχών. Τέσσερα από τα κρούσματα στη χώρα μας είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν ιστορικό έκθεσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα αυτά κρούσματα βρίσκονται στην Αττική και αφορούν ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών. Αυτό που βοήθησε τους ειδικούς να διαγνώσουν τα τέσσερα συγκεκριμένα κρούσματα ήταν η αλλαγή του ορισμού του κρούσματος, ο οποίος συχνά μεταλλάσσεται πλέον.

Προκειμένου η Πολιτεία να καθυστερήσει τη διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, προβαίνει σε σειρά αυστηρών μέτρων. Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνεται και το κλείσιμο κάποιων σχολείων. χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο -αν εξαπλωθεί ο ιός όπως εκτιμούν οι επιστήμονες- να υπάρξει απόφαση για ευρεία αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι οι 56 από τους ασθενείς προέρχονται από την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, 47 ήταν στο γκρουπ και εννέα οι επαφές τους. Συνολικά 27 ασθενείς νοσηλεύονται, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης. Ο ένας εξ αυτών διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Όσον αφορά στην «ταυτότητα» των ασθενών, 81 είναι άτομα ελληνικής καταγωγής, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ξένοι υπήκοοι.

 

Παράλληλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα προστασίας, ενώ ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε ποια άτομα εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.

  • Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα σε: ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  • Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κοροναϊό.
  • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα.
  • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.
  • Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Με δεδομένο πως όσο εντείνεται η διασπορά της νόσου, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο υπουργείο Υγείας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πεδίο όπου διαπιστώνονται χρόνιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες.

Οι στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες.

 

«Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του κατά την ενημέρωση και συνέχισε:

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δεν υπάρχει κάνω ότι θέλω και αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους».

Ακόμη, αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό: «Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».

 

Οδηγίες προστασίας των ευπαθών ομάδων εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας που διενεργεί.

Κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κοροναϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
    Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.