Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Κόντρα στη Βουλή: Μητσοτάκης: Ντροπή, λέτε ψέματα-Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!



Σκληρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του με αφορμή την συζήτηση για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Κουρουμπλή να παραιτηθεί με τον υπουργό όμως να τον διακόπτει και να προκαλεί την έκρηξη του προέδρου της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον κ. Κουρουμπλή για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη ρύπανση του Σαρωνικού μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο υπουργός Ναυτιλίας, αν είχε τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια, θα έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί.

Παράλληλα τον κάλεσε να απαντήσει γιατί καθυστέρησε τέσσερις μέρες να ζητήσει τη βοήθεια του EMSA. «Μεταξύ του κ. Κουρουμπλή και του EMSA, πιστεύω τον EMSA» είπε χαρακτηριστικά.

«Τι εξηγήσεις έχετε να δώσετε για το γεγονός ότι ένα πλοίο το οποίο ξεκάθαρα δεν έπρεπε να πλέει κρίθηκε αξιόπλοο από το υπουργείο σας» τόνισε.

Οι τόνοι ανέβηκαν, με τον κ. Κουρουμπλή να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι ψεύδεται. «Εσείς ψεύδεστε κύριε υπουργέ, μαζευτείτε» του απάντησε.

«Δεν σας φοβάμαι» του απάντησε ο κ. Κουρουμπλής, με τον πρόεδρο της ΝΔ να του λέει: «Ντροπή σας, τόσες μέρες στο Λονδίνο ήσασταν. Σα δε ντρέπεστε. Έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί»

Όσο μου το ζητάτε εσείς δεν πρόκειται να παραιτηθώ ποτέ! απάντησε ο κ. Κουρουμπλης.

Η ένταση, όμως, μεταφέρθηκε και στα υπουργικά έδρανα και συγκεκριμένα σε σύμβουλο του Π. Κουρουμπλή.

Την ώρα που ήταν στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης, μία σύμβουλος του κ. Κουρουμπλή γελούσε και έκανε γκριμάτσες, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυστηρό ύφος της είπε να αποχωρήσει αν δεν μπορεί να σοβαρευτεί.

Μετά το πέρας της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη, και ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς ζητησε την αποβολή της λέγοντας:

«Την παρακολουθώ τόση ώρα, πρώτη φορά βλέπω σύμβουλο να παρακολουθεί και να κάνει γκριμάτσες. Πού νομίζετε ότι είστε στο Μάπετ σόου;».

Αμέσως μετά και ο Γιάννης Πλακιώτικης, σε έντονο ύφος, ζήτησε την αποβολή της από την αίθουσα, με τον Παναγιωτη Κουρουπλή που ήταν στο βήμα να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

Κουρουμπλής:  Όλα έγιναν βάσει σχεδίου, χωρίς καμία καθυστέρηση

Τη διαβεβαίωση ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου, χωρίς καμία καθυστέρηση των αρμόδιων υπηρεσιών, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της επιτροπής Περιβάλλοντος στη Βουλή, παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε πως «η προσπάθεια που γίνεται είναι γιγαντιαία και ίσως για πρώτη φορά να έχει γίνει κάτι τέτοιο» για να προσθέσει πως «μας κατηγορούν αλλά δεν μας λένε τι θα έπρεπε να κάνουμε».

Εκτίμησε δε ότι η προσπάθεια που γίνεται θα είναι αποτελεσματική και πως «σε έναν μήνα τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά».

Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε σε όλους τους τόνους πως «αυτή η προσπάθεια γίνεται με μηχανικά μέσα και όχι με χημικά» υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα πέσει ούτε ένα κιλό χημικό στη θάλασσα της περιοχής».

Αναφορικά με τις αιτίες του ατυχήματος, είπε ότι όλες οι ελεγκτικές αρχές του Δημοσίου και η Δικαιοσύνη βρίσκονται σε συνεργασία για να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία.

Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε και στοιχεία για το φορτίο του πλοίου, λέγοντας ότι «το συγκεκριμένο πλοίο από τους 2.050 τόνους που είχε, φόρτωσε 1.800 τόνους από τα ΕΛΠΕ» για να προσθέσει πως «ο πρώτος στόχος ήταν να περιορίσουμε τη διαρροή και μετά να στεγανοποιηθεί».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως «οι επιπτώσεις είναι αντιστρεπτές», αλλά πρέπει να κριθεί το μέγεθος της ρύπανσης, κάτι που, κατά τη γνώμη του, θα είναι εφικτό σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.