Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 -

Κοφτές και καθαρές "κουβέντες" Βίτσα σε Τουρκία: «Όποιος κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο να το σκεφτεί - Ξέρετε τι νύχια βγάζουν τα γατάκια;»Σε δηλώσεις του πρωί της Κυριακής στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που καλούσε σε ετοιμότητα τους εφέδρους ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε ότι «η Τουρκία είναι μια «διεθνώς νευρική δύναμη» που θέλει να αναθεωρήσει τις συνθήκες».

«Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε κλίμα που υπερβαίνει τα σημερινά όρια γιατί ο κόσμος ανησυχεί», επισήμανε ο κύριος Βίτσας και αναλύοντας την κατάσταση, απέδωσε την αυξημένη «προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, στην Κύπρο κατά κύριο λόγο και στο Αιγαίο» στον πόλεμο που διεξάγουν οι γείτονες στο Αφρίν της Συρίας.

«Έχει έναν πόλεμο στο Αφρίν, που δεν πάει όπως τον σχεδίαζαν και έχει μόνιμα στραμμένη την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο για τους υδρογονάνθρακες και συγχρόνως προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο»

Η Τουρκία πλέον είναι μια «διεθνώς νευρική δύναμη και προσθέτει πράγματα ως αναθεωρητική δύναμη, που θέλει να αναθεωρήσει τις διεθνείς συμβάσεις. Ξεχνά ότι η σημερινή Τουρκία είναι πολύ μακριά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία», εκτίμησε ο κύριος Βίτσας, προσθέτοντας πως «εμείς παρακολουθούμε με ψυχραιμία».

«Επιθυμούμε τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, αλλά όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας, υπάρχουν όρια που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, δεν ανέχεται να τα υπερβεί κανείς», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως «στα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει υπάρξει τέτοια προειδοποίηση σαν αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Είναι δύσκολο μετά από ένα "ατύχημα" να γυρίσεις πίσω», σχολίασε ακόμα για το ενδεχόμενο«ατυχήματος» στο Αιγαίο, τονίζοντας πάντως πως η Ελλάδα είναι «πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένο τον διεθνή της ρόλο».

«Οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές», είπε ο κύριος Βίτσας και σχολιάζοντας την έκφραση «γατάκια» που συζητήθηκε τελευταία, ανέφερε χαριτολογώντας:

«Αυτό με τα γατάκια είναι προσφιλής λαϊκή έκφραση, αλλά ξέρετε τί νύχια βγάζουν τα γατάκια;»

Ντελίριο Ρ.Τ. Ερντογάν με φόντο την ... επιστράτευση

«Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο συνέδριο του ΑΚΡ στο Καχραμανμαράς, προκαλώντας… πανικό στους Τούρκους πολίτες!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στο Άφριν έχουν στείλει εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό και ζήτησε οι έφεδροι – αρχικά- να είναι σε ετοιμότητα.

«Είμαστε στις παραμονές μιας νέας αντίστασης. Θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Μετά τις συσκέψεις που κάνουμε με τη στρατιωτική ηγεσία, κι αν κληθεί ο λαός με φύλλα πορείας, πρώτα εγώ και μετά μαζί με το έθνος θα βαδίσουμε μαζί προς το μέτωπο».

Να υπενθυμίσουμε ότι σε περίπτωση πολέμου ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρείται αρχιστράτηγος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν γεννηθήκαμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (τόση είναι η έκταση της Τουρκίας). Εμείς πέσαμε από τα 18 εκ. τ.χ. στα 780.000 τ.χ. Πού ήμασταν και πού φτάσαμε…».