Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καβάλα: Κάτοικοι απέκλεισαν τα διόδια στην Εγνατία



Εκατοντάδες πολίτες και σύσσωμες οι τοπικές αρχές του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας προχώρησαν το απόγευμα σε συμβολικό αποκλεισμό, περίπου για τριάντα λεπτά, τμήματος της Εγνατίας Οδού, στο σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός διοδίων, ο δεύτερος κατά σειρά μέσα σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τον πρώτο, όπου βρίσκεται στη Μουσθένη του δήμου Παγγαίου και λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Στην παγκαβαλιώτικη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε ο δήμος Καβάλας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όλων των δημάρχων της περιοχής, του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, πολλών εργαζομένων, φορέων και συλλόγων, οι συμμετέχοντες έστειλαν μήνυμα αντίδρασης στην απόφαση της Εγνατίας Οδού, κάνοντας λόγο για μια «παράλογη απόφαση που θα ζημιώσει την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Δεκάδες ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, επαγγελματικά αυτοκίνητα, νταλίκες και αγροτικά απέκλεισαν για μισή ώρα τμήμα της Εγνατίας Οδού, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί πρόβλημα χάρη στα μέτρα που έλαβε το τμήμα Τροχαίας Καβάλας. Ωστόσο, η εκτροπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, ακόμα και βαρέου τύπου, μέσα από το κέντρο της πόλης, προκάλεσε οξύτατο κυκλοφορικό πρόβλημα.

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας στο συγκεντρωμένο κόσμο, υπογράμμισε ότι «η τοπική κοινωνία θα αντιδράσει με κάθε μέσο και τρόπο στην άδικη και παράλογη απόφαση της χωροθέτησης νέου σταθμού διοδίων», υπογραμμίζοντας ότι έτσι πλήττεται η ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Η κ. Τσανάκα επισήμανε ακόμα ότι το τμήμα της Εγνατίας Οδού που διέρχεται πάνω από την Καβάλα «αποτελεί μέρος της παράκαμψης της πόλης, με αποτέλεσμα αν αυξηθούν σε δύο οι σταθμοί διοδίων, οι οδηγοί των μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων να επιλέγουν την παλιά εθνική οδό, να διέρχονται μέσα από οικισμούς και να καταλήγουν στο κέντρο της πόλης για να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους ανατολικότερα. Αυτό θα επιφέρει ένα πραγματικό κυκλοφοριακό χάος, όπως συνέβαινε πριν από δεκαπέντε χρόνια, αφού οι οδηγοί των φορτηγών, μη θέλοντας να πληρώσουν επιπλέον διόδια, θα επιλέγουν να μη χρησιμοποιήσουν την Εγνατία, αλλά να περάσουν μέσα από την πόλη της Καβάλας κι άλλες κατοικημένες περιοχές».

«Η τοποθέτηση των διοδίων», συνέχισε η δήμαρχος, «είναι άδικη, καθώς θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό αντικίνητρο για τον τόπο μας και την τοπική οικονομία, δεδομένου ότι η οικονομική ζωή της Καβάλας πλήττεται ήδη σε όλους τους τομείς, και η παρατεταμένη κρίση έχει ήδη επηρεάσει ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού πληθυσμού». Όπως ανέφερε η κ. Τσανάκα, η ίδια επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, για να της εκθέσει τα παράπονα της τοπικής κοινωνίας, και η τελευταία παραδέχθηκε, όπως σημείωσε η δήμαρχος, πως υπάρχει πρόβλημα στη χωροθέτηση και διαβεβαίωσε πως θα επανεξετάσει τη σχετική απόφαση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η τοποθέτηση των διοδίων θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή, μεταποιητικό και τουριστικό τομέα της περιοχής, λόγω αύξησης του κόστους τους. «Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι ο δήμος Καβάλας αλλά και η υπόλοιπη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ανάγκη αναπτυξιακής δράσης και όχι μέτρων που πλήττουν ανεπανόρθωτα κάθε προοπτική δημιουργίας», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, υπογραμμίστηκε απ’ όλους τους τοπικούς φορείς πως αν λειτουργήσει ο νέος σταθμός, τότε «οι κάτοικοι του δήμου Καβάλας και όχι μόνο, που θέλουν να μετακινηθούν εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας την Εγνατία Οδό μέσα στα όρια του δήμου τους (από τον έναν οικισμό στον άλλον) θα πρέπει να πληρώνουν διόδια».

Οι συμμετέχοντες τόνισαν, επίσης, ότι η απόφαση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για κατασκευή νέου σταθμού διοδίων, μπορεί να ανατραπεί εφόσον γίνει κατανοητό απ’ όλους τους εμπλεκόμενους ότι «πρόκειται για λαθεμένη απόφαση που θα επιφέρει τεράστια προβλήματα σε μια ολόκληρη κοινωνία».

Οι εκπρόσωποι φορέων, επιπλέον, δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους αν δεν υπάρξει επανεξέταση του θέματος.