Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 -

Καταργούν άλλες υπηρεσίες για να ενισχύσουν τα ΜΑΤΚαταργούν άλλες υπηρεσίες για να ενισχύσουν τα ΜΑΤ λένε οι ένστολοι. Διαταγή απόσπασης 100 αστυνομικών από “αποψιλωμένες” υπηρεσίες. Πρόχειρη ενίσχυση με... ανειδίκευτους αστυνομικούς καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές. Ποιους ένστολους δεν αφορά και γιατί γίνεται λόγος για επιλεκτική εξαίρεση
Διαταγή ενίσχυσης των ΜΑΤ με την απόσπαση 100 αστυνομικών σε αυτά εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής την περασμένη πέμπτη.

Η διαταγή αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στο προσωπικό της αστυνομίας εξαιτίας του εξαναγκαστικού τρόπου επιλογής των αστυνομικών από αποψιλωμένες υπηρεσίες Τάξης και Ασφάλειας καθώς και την επιλεκτική εξαίρεση αυτών που υπηρετούν σε υπηρεσίες φρούρησης ευπαθών στόχων και προσώπων, μεταξύ των οποίων και πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Οι ένστολοι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως “από εκεί που θα καταργούσαν τα ΜΑΤ, καταργούν άλλες υπηρεσίες για να τα ενισχύσουν”, ενθυμούμενοι προφανώς την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενίσχυση των ΜΑΤ με 100 αστυνομικούς σημαίνει τυπικά την δημιουργία ακόμη 5 διμοιριών αλλά ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται είναι η ενίσχυση των αποδυναμωμένων διμοιριών καθώς από 25 άτομα οι περισσότεροι ξεμένουν με 12-15 αστυνομικούς.

Παράλληλα, οι περισσότεροι καταγγέλουν τον “εκβιαστικό” τρόπο απόσπασης των 100 αστυνομικών στα ΜΑΤ, ανεξαρτύτως επιθυμίας των αστυνομικών αλλά με το… ζόρι, με το προνόμιο επιλογής στον διοικητή κάθε υπηρεσίας.

Ακόμη οι ένστολοι καταγγέλλουν πως παρατηρείται μια πρόχειρη ενίσχυση με ανεκπαίδευτους αστυνομικούς άνω των 25-27 χρονών που θα ενταχθούν σε μια υπηρεσία με ειδικές αποστολές και αυξημένους κινδύνους. Μέχρι τώρα τα ΜΑΤ στελεχώνονταν από νέους αστυνομικούς που έβγαιναν από τις αστυνομικές σχολές και λάμβαναν την ανάλογη εκπαίδευση.

Τέλος εκνευρισμός υπάρχει και από τις διακρίσεις όπως λένε οι ένστολοι συνδικαλιστές καθώς εξαιρούνται αυτοί που υπηρετούν σε Ομάδες Μέτρων Τάξης των κατά τόπους τμημάτων ή σε ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας και να μην έχουν παρακολουθήσει εκπαίδευση για τη στελέχωσή τους. Επίσης να μην υπηρετούν στη νεοσύστατη Υποδιεύθυνση Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και αυτών που υπηρετούν στη φρούρηση ευπαθών στόχων και προσώπων, μεταξύ των οποίων είναι και υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης.

Πηγή κειμένου: 

Ελεύθερος Τύπος