Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

“Καίει” την Πυροσβεστική η υπεύθυνη της Περιφέρειας



Δύο ώρες διήρκεσε η κατάθεση της περιφερειακής συμβούλου Αττικής Ιωάννας Τσούπρα ενώπιον της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Βαρβάρας Γνεσούλη.

Η κ. Τσιούπρα ήταν η αρμόδια για θέματα πολιτικής προστασίας, που αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Πέτρο Φιλίππου στις 23 Ιουλίου 2018, την ημέρα των φονικών πυρκαγιών στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περιφερειακή σύμβουλος ξεκαθάρισε στην δίωρη κατάθεση της ενώπιον της εισαγγελέως πως διαφορετικό πράγμα είναι η εκκένωση τύπου άτακτη φυγή και άλλο πράγμα είναι η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.
Αυτό το τελευταίο δε έγινε ποτέ φέρεται να ανέφερε η περιφερειακή σύμβουλος, προσθέτοντας πως πρέπει να κάνει εισήγηση η πυροσβεστική στο δήμαρχο.
Σχετικά με το ζήτημα της εκκένωσης ανέφερε πως αρμόδια ήταν η πυροσβεστική υπηρεσία. Συγκεκριμένα φέρεται να επισήμανε πως ο Δήμος και η Περιφέρεια επεμβαίνει μόνο, όταν δεν υπάρχει φωτιά στο συγκεκριμένο χώρο. Αλλιώς δε μπορεί να επέμβει βάσει νόμου.

Για τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα η περιφερειακή σύμβουλος φέρεται να ανέφερε πως στις 18.10 η πυροσβεστική ενημέρωσε προφορικά ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο κόσμος στο Νέο Βουτζά, πράγμα που δεν γινόταν γιατί ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να τόνισε πως η ίδια ενημερώθηκε στο συντονιστικό στις 8 ότι είχε φτάσει η φωτιά κάτω στο Μάτι.
Επίσης φέρεται να τόνισε πως πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον κ. Χιώνη (διοικητής πυροσβεστικής υπηρεσίας Ανατολικής αττικής) και κανείς δεν ενημέρωσε.
Χαρακτηριστικά φέρεται να ανέφερε πως η ενημέρωση που είχαν ήταν ότι η φωτιά πάει στη Διώνη, στην αντίθετη πλευρά.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε πως έστειλαν μήνυμα σε όλους τους αρμόδιους για το συντονιστικό, έλειπε η πυροσβεστική ωστόσο αυτό δε σημειώνει ότι είναι άκυρο.